Erişilebilirlik

Florida Kıyılarının Tamamının Petrol Felaketinden Etkilenmesinden Kaygı Duyuluyor


Florida Kıyılarının Tamamının Petrol Felaketinden Etkilenmesinden Kaygı Duyuluyor
Florida Kıyılarının Tamamının Petrol Felaketinden Etkilenmesinden Kaygı Duyuluyor

Amerika’nın Florida eyaleti 1300 kilometre uzunluğunda sahil şeridine sahip. Florida kıyılarının tamamının Meksika Körfezi’ndeki petrol felaketinden etkilenmesinden kaygı duyuluyor.

Florida kıyılarının petrolden etkilenip etkilenmediği havadan konotrol ediliyor. Clearwater’daki Kıyı Koruma Merkezi’nden günde üç kez helikopter kalkıyor.

C-130 tipi bu helikopter okyanus yüzeyi dahil 2400 kilometrelik alanda inceleme yapacak. Pilot, Scott Murphy, "Bu bölgeye ilk kez geliyoruz. Hava açık, görüş alanı 24 kilometre. Daha önce çok fazla yağmur vardı." diyor.

Ekip görsel olarak petrol izi ve artığı tespit etmekle görevli. Okyanus yüzeyinin hemen altındaki petrolün tespit edilebilmesi için radar kullanılıyor.

Yetkililer sahil güvenliğin gözlemleriyle uydu ve gemilerden alınan verileri karşılaştırıyor. Böylelikle petrol tabakasının haritası çiziliyor.

Pensacola’nın 50 kilometre açığında ekip su yüzeyinde bir birikinti belirliyor. Pilot Murphy, "Dakikada 3 mil hızla giderken ayrım yapabilmek zor. Biz belirlediğimiz karaltılarla ilgili rapor veriyoruz. Petrol temizleme gemileri de bu bilgiyi doğrulamak üzere harekete geçiyor." diyor.

Karada alınan gözlem sonuçları da ekibe gönderiliyor. Yardımcı pilot Brian Boland’a göre, deniz yüzeyini izlemek zor. Boland, "Okyanus üzerinde 24 saat arayla iki saat uçuyoruz. Akıntı, rüzgar ya da dalgaların petrolün yönünü nasıl etkileyeceğini bilmek imkansız." diyor.

Petrol Pensacola sahillerine ulaştı. Temizlik ekipleri tatillerde bile çalışıyor. Uzmanlara göre, sahili temizlemek okyanusu temizlemekten daha kolay. Temizlik çalışmaları Key Largo gibi hassas bataklık bölgelerde daha zor. Doğal hayat yetkilileri düzenli olarak bu sığ alanları kontrol ediyor. Bu alanlar bir çok balık ve kabuklu deniz hayvanı için doğal yaşam alanı.

Uzmanlar petrolün bitkileri ve hayvanların beslenme alanlarını yok etmesinden korkuyor. Ulusal Park Dairesi’nden Dan Kiger’a göre petrol özellikle deniz bitkileri için risk oluşturuyor. Kiger, "Deniz otları çok önemli çünkü suyu süzme görevi yapıyorlar. Suyu temizliyorlar. Bir çok canlı bu bitkileri yiyerek yaşıyor." diyor.

Şimdilik Florida Keys adlı adalar zincirinde petrole rastlanmadı. Uzmanlar buradaki hava şartlarının sızıntıya engel olduğunu ve riski azalttığını söylüyor.

Florida Doğal Hayatı Koruma Komisyonu’ndan John Hunt adaların şimdilik şanslı olduğu görüşünde. Hunt, "Petrol felaketi gibi bir konuda şans sözünü kullanmak istemiyorum çünkü ciddi bir sorun ve çevre tehlike altında. Ancak güney Florida açısından şanslı olduğumuz gerçek." diyor.

Louisiana, Alabama ve Mississippi’de temizlik çalışmaları devam ederken yetkililer Florida’da durumu yakından izlemeye devam ediyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG