Erişilebilirlik

Fırtına Petrol Temizleme Çalışmalarını Tehdit Ediyor


Fırtına Petrol Temizleme Çalışmalarını Tehdit Ediyor
Fırtına Petrol Temizleme Çalışmalarını Tehdit Ediyor

Meksika Körfezi çevresinde oluşmakta olan güçlü fırtınanın arızalı petrol kuyusunu tamamen kapatma çalışmalarını aksatmasından kaygı duyuluyor.

Kaza sonrası çalışmaları izleyen Amerikalı yetkili Thad Allen, Karayipler’den ilerlemekte olan fırtına nedeniyle, kuyu çevresinde çalışmalar yapan gemileri geri çağırma konusunda karar alınmadığını açıkladı. Meteoroloji yetkilileri fırtınanın daha da güçlenmesi halinde, arızalı kuyudan çevreye yayılan petrolü temizleme çalışmalarının aksayabileceğini söylüyor.

On ila 15 günlük bir gecikmenin doğabileceğini belirten Thad Allen, kuyudan akan petrolü durduran kapağı yerinde tutup tutmama konusundaki kararın da henüz verilmediğini belirtti. Kuyudaki petrol basıncının aşırı yükselmesi durumunda, daha derinliklerde yeni sızıntılara yol açmamak için, kapağı açma ihtimali bulunuyor.

Petrol püskürten kuyuya geçen hafta takılan kapak, her gün denize 60 bin varil petrol akışını durdurmuştu.

Bu arada Başkan Barack Obama Thad Allen ve diğer yetkililerle, kazayla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Obama, şiddetli fırtına olabileceği senaryosuna göre hazırlık yapılmasını istedi.

XS
SM
MD
LG