Erişilebilirlik

İngiltere'de Gerginlik Devam Ediyor


İngiltere İç İşleri Bakanı John Reid terör komplosunun önde gelen zanlılarının yakalandığını ancak tehdit düzeyinin hala kritik olduğunu açıkladı.

Reid, 8 ay süren izlemeden sonra 24 kişinin yakalanmasıyla sonuçlanan polis operasyonlarının devam edeceğini de kaydetti. İngiliz bakan, komplonun ortaya çıkarılmasında oynadığı önemli rol nedeniyle Pakistan’a teşekkür etti.

İngiliz basını ise saldırının planlanmasıyla ilgili beş kişinin hala yakalanamadığını bildiriyor.

Pakistan Zanlılardan Birinin Kimliğini Açıkladı

Pakistan, İngiltere’deki terör komplosuyla ilgili olarak tutuklanan iki İngiliz vatandaşından birinin kimliğini açıkladı.

Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada adının Raşid Rauf olduğu belirtilen zanlının, el-Kaide ile ilişkisi olabileceği vurgulandı.

Pakistan asıllı zanlıların geçen hafta Karaçi ve Lahore’de tutuklandıkları bildirildi.

Yetkililer, iki zanlının İngiltere’deki uçak bombalama planlarıyla ilgili önemli bilgiler verdiklerini ve bu bilgilerin Amerikan ve İngiliz istihbaratına iletildiğini söylüyor.

Pakistan dışişleri bakanlığı sözcüsü tutuklamaların, İngiltere ve Amerika’yla işbirliği içinde yapıldığını bildirdi.

Pakistan’da tutuklanan diğer 5 zanlının sorgusunun sürdüğü ancak bu kişilerin komploda önemli bir rolü olmadığı haber veriliyor.

İngiltere'de Gerginlik Devam Ediyor

Londra’da görevli gazeteci Mevlut Katık bize son durumu radyomuza değerlendirdi.

İngiltere’de hayatı felce uğratan dünkü terör komplosunun ortaya çıkarılmasının ardından ülke bugün de en yüksek düzeyde alarm seviyesinde kalmaya devam ediyor. Bunun sebeplerinden biri İngiliz yetkililerin, operasyonların geleceği ve kamuoyunda paniğe yol açması endişesiyle açıklamaktan çekindikleri bildirilen, ama Amerikalı yetkililere dayandırılan, olayla ilgili 5 kişinin daha aranmakta olduğu bilgisi.

Bu arada, yetkililer, Çarşamba gecesinden bu yana polis nezaretine alınan toplam 24 kişiden 19'unun kimliklerini açıklarken, mal varlıklarına da el koydu. Yakalananlardan biri hariç hepsinin Pakistan kökenli Müslüman İngiliz vatandaşı ve 17 ila 35 yaş arasında oldukları açıklandı. Bir kişinin ise, bir süre önce Müslümanlığı kabul eden bir İngiliz olduğu kaydedildi.

Polis sanıkların yakalandığı bölgelerdeki soruşturma ve arama çalışmalarını sürdürürken, mal varlıklarının dondurulmasına ilişkin olarak, Türkiye ve Amerika’nın uluslararası terörizmle mücadele konusunda uzun süredir dile getirdiği para aklama faaliyetlerini inceleme altına aldı. Çünkü sanıkların isimleri, ilginç biçimde, İngiltere Merkez Bankası tarafından açıklandı.

İngiltere İçişleri Bakanı John Reid bugün Ulaştıma Bakanı Douglas Alexander ile düzenlediği basın toplantısında uluslararası terörizmin, uluslararası bir fenomen olduğunu ve bu sebeple uluslararası koordinasyon ve işbirliği gerektidigini vurguladı.

Dünden bu yana ortaya çıkan bir başka ilginç gelişme de, İngiltere’deki tutuklamaların, Pakistan güvenlik yetkililerinin bundan 8-10 gün önce Pakistan’da yaptıkları bir operasyonda ele geçirilen ikisi İngiliz vatandaşı, 7 ila 8 kişiden elde edilen ifadelerin ardından, Londra’yı bilgilendirmesi üzerine İngiltere’deki operasyon için düğmeye basılmış olduğu. Önceki akşam harekete geçilmesi yolundaki istihbaratın da Amerika’dan geldigi iddia edilirken, tüm bu gelişmeler terörizmle mücadelede uluslararası işbirliğine örnek teşkil ediyor.

Öte yandan, başta Londra Heathrow olmak üzere, İngiltere’nin çeşitli havaalanlarındaki kargaşa devam ediyor. Düne göre biraz iyileşme olmakla birlikte, bugün de başta Amerika'ya olmak üzere birçok uçuş iptal edildi. Örneğin bir havayolu şirketinin Londra’dan İspanya’ya yaptığı tüm uçuşlar; ve British Airways'in Washington, New York, Los Angeles ve San Francisco’ya yaptığı altı uçuşu iptal edilirken, havaalanlarındaki uzun kuyruklar ve beklemeler devam ediyor. Yolcuların uçaklara el bagajı almalarına izin verilmiyor ve bebek süt şişeleri bile ancak annelerin polis yetkilileri önünde sütleri tatmalarından sonra uçağa alınabiliyor.

Heathrow havaalanı yetkilileri, özellikle Amerika’ya uçacak yolcuların havaalanına oldukça erken gelmelerini ve diş macunu ve parfüm de dahil uçağın içine hiçbir sıvı madde getirmemelerini istediler.

Bu arada İngiliz gazeteleri, bugünkü baskılarında 10 Ağustos’un, İngiltere’nin 11 Eylül’ü olduğu yolunda birinci sayfa başlıklar kullandı.

Ayrıca İngiltere’nin kriz anlarında toplanan ve ilgili bakanlarla, güvenlik yetkililerinden oluşan Kobra isimli komitesinin düzenli olarak bir araya geldiği ve bugün de toplanacağı, İçişleri Bakanı Reid tarafından açıklandı.

XS
SM
MD
LG