Erişilebilirlik

Bush'un Irak Politikasına Sert Tavır


Amerikan Kongresi üyelerinin, Başkan Bush’un Irak politikalarına yönelik eleştirileri gittikçe artıyor. Son eleştiriler, Bush’un üç yıl önce bir uçak gemisinde, “Irak’ta savaşın sona erdiği” yönündeki açıklamasının yıldönümüne rastlıyor.

Başkan Bush, üç yıl önce Abraham Lincoln uçak gemisinde coşkulu bir konuşma yaptı. Bush’un arkasında “Görev Tamamlandı” yazılı bir de pankart yer alıyordu. Muhalefetteki Demokrat Partili Kongre üyelerinin eleştirilerinde, bu görüntüye sık sık vurgu yapılıyor. Bu konuşmanın üçüncü yıldönümünde Demokrat üyeler, seslerini yeniden yükseltme fırsatı buldu. Senatör Harry Reid de bunlardan biri:

"Başkan Bush’un ‘Görev Tamamlandı’ yazılı pankartın önünde durması, Amerikan halkının kafasına kazındı ve Beyaz Saray için, halkı yanlış yönlendiren, beceriksiz bir yönetim izlenimi bıraktı. O görüntü, kendini ‘savaş dönemi başkanı’ olarak adlandırmasına rağmen savaşa gerçekten hazır olmayan, barışı sağlamayı ise beceremeyen bir başkan izlenimi oluşturdu. Kendi savunma bakanı, Irak’ın işgalinden sonra ortaya çıkan sorunları ya dikkate almadı ya da anlamadı."

Senatör Ted Kennedy de, Başkan Bush’un Irak’ta hep yanlış adımlar attığı görüşünde:

"Başkan önce Irak ordusunu silahlarına el koymadan dağıttı, yeni Irak ordusunu eğitmek içinse bir yıl bekledi. Ülkede kanser gibi yayılmakta olan direnişi göremedi. Gördüğü zamansa artık çok geç olmuştu. Askerlerimizi uygun korunma teçhizatıyla donatmadan Irak’a gönderdi. Şimdi de Irak’ın bir iç savaşın içine gömüldüğünü göremiyor."

Kongre’nin Demokrat üyelerinin dikkat çektiği bir nokta da, savaşta bugüne kadar 2 bin 400 Amerikan askerinin ölmesi, on binlercesinin de yaralanması oldu. Muhalefet üyeleri, başarıya ulaşmadığını düşündükleri bu savaşa, milyarlarca Dolar para harcandığını söylüyor. Demokrat üyeler Başkan Bush’tan Amerikan askerlerini geri getirecek bir strateji hazırlamasını da istiyor.

Son kamuoyu yoklamaları, Amerikan halkının büyük çoğunluğunun Başkan Bush’un Irak politikalarından memnun olmadığını ortaya koydu. Demokrat politikacılar, bu sonuçları, Kasım ayındaki Kongre seçimlerine taşımaya niyetli. Bununla birlikte, Başkan Bush’a strateji oluşturma çağrısında bulunan Demokratların, kendileri de bir Irak stratejisi konusunda uzlaşmış değil.

Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, Demokrat politikacıların bu çıkışlarıyla, dikkatleri, Irak’ta gerçek anlamda sağlanan ilerlemeden uzak tutmaya çalıştığını öne sürdü:

"Irak halkı üç kez sandık başına gitti. 12 milyon Iraklı seçmen, kendi onayladıkları anayasa temelinde demokratik seçimle işbaşına gelen bir hükümet için oy kullandı. Şimdi de bu ulusal birlik hükümeti, yeni kabinesini oluşturmak üzere ve siyasi süreç işlemeye başladı."

Senato Dış İlişkiler Komisyonu üyelerinden Demokrat Partili Senatör Joseph Biden, Irak’ın etnik temelde Şii, Sünni ve Kürt olmak üzere, özerk üç bölgeye bölünmesi çağrısında bulundu. New York Times gazetesinde yazan Biden, her özerk bölgenin kendi içişleriyle meşgul olurken, merkezi bir hükümetin de ülkedeki bütün etnik grupların ortak çıkarlarını ilgilendiren konularda yetki sahibi olması önerisinde bulundu. Beyaz Saray Sözcüsü McClellan Irak hükümetinin bu tarz bir öneride bulunmadığını, Irak halkının da böyle bir düşünceyi desteklemediğini savundu. Başkan Bush da Irak’ın bütünlüğüne ve bütün grupları temsil edecek bir yapıya sahip olması gerektiğini tekrarladı.

XS
SM
MD
LG