Erişilebilirlik

'Şiddete Başvurmak Doğru Değil'


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül bu sabah yaptığı açıklamayla, hem Hazreti Muhammed’in karikatürlerinin yayınlanmasıyla başlayan olayları, hem de Trabzon’da Santa Maria kilisesinin papazının öldürülmesi olayını değerlendirdi.

Hazreti Muhammed’i resmeden karikatürlerin bazı Avrupa gazetelerinde yayınlanmasının ardından başlayan şiddet olaylarının doğru olmadığını söyleyen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, olayların sorumsuzca yapılmış bir davranışın sonucu olduğunu ve basın özgürlüğünün limitsiz olmadığını, her şeyin yazılması-çizilmesi anlamına gelmediğini ifade etti.
Suriye ve Lübnan’daki şiddet olaylarını tasvip etmediklerini de söyleyen Abdullah Gül, sorunun diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı. “Müslümanların haklıyken haksız duruma düşmemeleri gerekir” diyen Dışişleri Bakanı, konuyla ilgili dün akşam Dışişleri Bakanlığı’nda bir toplantı düzenlediklerini ve Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve İslam Konferansı Örgütü nezdinde çalışmalar yaptıklarını söyledi. Dün akşam Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin bir araya geldiği toplantıda, karikatür krizinin nasıl yatıştırılabileceği ve bu çerçevede Türkiye'nin ne gibi bir rol oynayabileceği değerlendirildi.

Bu sabahki açıklamasında Müslüman düşmanlığının son yıllarda arttığını da belirten Dışişleri Bakanı Gül, bunun çok tehlikeli olduğunu ve Türkiye’nin dinler arası diyalog için çaba sarfettiğini söyledi.

Gazetecilerin dün Trabzon’daki Santa Maria kilisesinin papazı Andrea Santoro’nun öldürülmesine ilişkin sorularını da yanıtlayan Abdullah Gül, olayı üzüntüyle karşıladıklarını ve kınadıklarını ifade etti. Olayın tamamen bireysel olduğuna inandıklarını da söyleyen Dışişleri Bakanı, konuyla ilgili her türlü incelemenin sürdüğünü belirtti. Dün silahlı bir saldırı sonucu öldürülen Trabzon’daki Santa Maria Katolik Kilisesi’nin papazı Andrea Santoro, yaklaşık 5 yıl önce Vatikan tarafından görevlendirilmiş, Trabzon’dan önce 2 buçuk yıl boyunca Şanlıurfa’da papazlık yapmıştı. Olayla ilgili görgü tanıkları, 17-18 yaşlarında olduğu sanılan bir saldırganın, cinayetin ardından kaçarak uzaklaştığını belirtti.

Papaz Santoro’nun, Hazreti Muhammed'in karikatürünün yayımlanmasına tepki olarak kışkırtma amacıyla öldürüldüğü ihtimali üzerinde duruluyor. Nitekim Başbakan Erdoğan dün yaptığı açıklamada, papazın öldürülmesi olayıyla karikatür krizini ilişkilendirdi ve şiddet olaylarını tasvip etmediklerini söyledi.

Bu arada, dün İstanbul’da Hazreti Muhammed’in karikatürlerinin yayınlanmasına yönelik protestolar yapıldı. İstanbul’da Danimarka Konsolosluğu önüne siyah çelenk bırakılırken, Caferiler de miting düzenleyerek, Danimarka Başbakanı Rasmussen’i temsil eden bir kuklayı yaktılar.
XS
SM
MD
LG