Erişilebilirlik

Papazın Öldürülmesi Tepkiyle Karşılandı


İtalyan rahip Don Andrea Santoro’nun Trabzon’da öldürülmesi İtalya’da geniş tepkilere yol açtı. Tüm İtalyan basını olayı birinci sayfadan “Türkiye’de bir İtalyan rahip öldürüldü” başlıkları ile verirken Vatikan yapılan açıklamalarda temkinli davrandı.

İtalya başbakanı Silvio Berlusconi’nin ailesine ait olan “il Giornale” gazetesi “Allah adına bir İtalyan rahip öldürüldü” başlığı ile birinci sayfadan verdi. Gazete yaklaşık 2.5 yıldır Türkiye’de yaşayan rahibin, Katolikler ve Müslümanlar arasında diyalog için çalıştığına dikkat çekti. İl Giornale Danimarka’da Hazreti Muhammet üzerine yayınlanan karikatürlerle cinayet arasındaki ilişkinin kuvvetli olduğunu vurguladı.

İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi de, olayla ilgili olarak yaptığı açıklamada “çok üzüldüğünü ve sarsıldığını vurguladı”.

Türkiye’de misyonerlik görevini yürütmekte olan Don Andrea Santoro’nun ölümü Vatikan’da da tepkilere yol açtı. İtalyan Piskoposlar Kongregasyonu başkanı Kardinal Camillo Ruini yaptığı açıklamada ise, “Don Andrea Santoro’nun kanını Tanrı için akıttığından gurur duyduklarını” söyledi.

İtalyan Meclis Başkanı Pier Ferdinando Casini de Santoro’yu Katolik Kilisesinin kahramanları arasında sıraladı. Öte yandan iktidar partisi Forza Italia koordinatörü Sandro Bondi, “aşırı dincilik yangınının Dünyada nasıl yayıldığını gösteren ağır bir kaza olduğu” yorumunu yaptı. Muhalefet grubu “Birlik”in lideri Romano Prodi, Roma Belediye Başkanı Walter Veltroni de üzüntülerini dile getirdiler.

Tüm İtalyan basınında birinci sayfadan “Türkiye’de bir İtalyan rahip öldürüldü” başlıkları ile verilen olay değişik yorumlara yol açtı.

İtalyan basınının önde gelen gazetelerinden Corriere della Sera’da yapılan bir yorumda, bu cinayetin sebebi bir kez kesinleştikten sonra Türkiye’nin AB’ye doğru yaptı uzun yürüyüşte yeni bir engel olabileceği vurgulandı.

La Repubblica gazetesinde ise yapılan bir yorumda ise Avrupa’nın geleceğini belirleyecek olan önemli sorunlar üzerinde bir politikası olmadığı ve bu sorunları yönetemediğine dikkat çekildi. Aynı yorumda aşırı İslamcılar ve İslam fobisi olan Avrupa aşırı sağının “Medeniyetler çatışmasına” hizmet ettiğinin altı da çizildi.

Soruşturma Sürüyor

Trabzon’da, Santa Maria Katolik Kilisesi’nin rahibi Andrea Santoro’nun öldürülmesiyle ilgili soruşturma devam ediyor. Adalet Bakanı Cemil Çiçek cinayeti kınadı ve sorumluların yargı önüne çıkartılacağını söyledi.

Cinayetin Hazreti Muhammed’i konu alan karikatürlerle ilgili olup olmadığı henüz beli değil.


XS
SM
MD
LG