Erişilebilirlik

Karikatürleri Protesto Gösterisinde Şiddet


Hazret-i Muhammed’in karikatürlerinin Avrupa basınında yayınlanması üzerine başlayan şiddet yanlısı gösteriler devam ediyor.

Bugün Afganistan’da yapılan protesto gösterisinde, polisin kalabalığa ateş açması sonucu 3 kişi öldü. Hindistan Keşmiri’nde de esnaf, karikatürleri protesto için kepenk kapatırken, Somali’deki gösterilerde bir kişi hayatını kaybetti. Mali ve Nijerya’daki protesto gösterileri ise sakin geçti.

Tahran’da göstericiler Avusturya büyükelçiliğini taşa tutarken, son iki gün içinde, Lübnan ve Suriye‘deki Danimarka temsilcilikleri ateşe verildi.

Bu arada Birleşmiş Milletler genel Sekreteri Kofi Annan, tüm Müslümanlara itidal çağrısında bulundu ve karikatürleri yayınlayan Danimarka gazetesinin özrünü kabul etmeleri istedi. Fransa Dışişleri Bakanı Phillippe Douste-Blazy de sükunet çağrısında bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İspanyol meslektaşı Jose Luis Rodriguez Zapatero da itidal çağrısında bulunan liderler arasına katıldı. Soğukkanlı davranılmazsa bundan tüm tarafların zarar göreceğini belirten iki lider, barış içinde bir arada varolabilmek için karşılıklı anlayış ve kutsal değerlere saygı gösterilmesi gerektiği görüşünü savundu.

XS
SM
MD
LG