Erişilebilirlik

Kuş Gribi Vakaları Artıyor


Türkiye’de incelemelerde bulunan Dünya Sağlık Örgütü uzmanları, hastalığın insandan insana geçmediğini açıkladı.

Yetkililer, hastalığın insanlara sadece hayvanlardan geçtiğini belirtti. Açıklamada, “Türkiye’de hastalığın insandan insana geçtiği yolunda hiçbir kanıt yok,” deniyor. Ancak uzmanlar, kuş gribi hastalarının sayısının armasının virüsün mutasyona uğrayarak insandan insana geçer hale gelmesi olasılığını arttırmasından kaygı duyuyor.

Bu arada, Türkiye’de kuş gribi şüphesiyle hastaneye yatırılan beş kişinin tahlillerinin sonucu pozitif çıktı. Yeni vakalar, Kastamonu, Samsun, Çorum ve Van’da görüldü. Bu şekilde Türkiye’deki kuş gribi hastalığı vakası sayısı 14’e yükseldi.

Kuş gribi vakaları Ankara ve İstanbul gibi büyük kentlerde de görülürken, buralarda oluşturulan kontrol bölgelerinde kanatlı hayvanların itlafına başlandı. İstanbul’da ise 10 kişide hastalığa yol açan H5N1 tipi virüse rastlandı. Avrupa Birliği, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla Türkiye’ye komşu 6 ülkeden ithal yasağı uyguluyor. Rusya sağlık yetkilileri de vatandaşlarını Türkiye’ye gitmemeleri konusunda uyardı.


Konuyla ilgili gelişmeleri ve halkın bu konudaki görüşlerini alan Ankara muhabirimiz Aslı Aral'ın haberini yukarıdaki Real Audio bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

Çin'de Yeni Vaka

Bu arada.Çin’de kuş gribi vakası 8’e yükseldi.

Hunan vilayetinde, 6 yaşında bir çocukta kuş gribi belirtilerine rastlandığı ve 24 Aralık’tan bu yana müşahade altında olduğu bildirildi.

Endonezya’da ise bu ay başında ölen 39 yaşındaki bir kişinin hastalığının kuş gribi olduğu kesinleşti. Ölen kişinin hastalığı kümes hayvanlarıyla temas yoluyla aldığı öğrenildi.

Bu şekilde Endonezya’da kuş gribinden ölenlerin sayısı 12’ye yükseldi.

XS
SM
MD
LG