Erişilebilirlik

Kuş Gribi'nden Üçüncü Kardeş de Öldü


Türkiye’de kuş gribinden ölen çocukların sayısı üçe yükseldi. Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde hastalandıktan sonra Van’da tedavi altına alınan Koçyiğit kardeşlerden biri daha hayatını kaybetti.

Dün sağlık durumunun kritik olduğu açıklanan 11 yaşındaki Hülya Koçyiğit, bu sabah kuş gribine bağlı akciğer enfeksiyonundan yaşamını yitirdi. Hülya Koçyiğit’in kardeşlerinden Mehmet Ali Pazar günü, Fatma ise dün ölmüştü. Kardeşlerin geçen hafta ölü tavuklarla oynadıktan sonra hastalandıkları bildiriliyor.

Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Araştırma hastanesi başhekimi Hüseyin Avni Şahin, hastanede 15 kişinin kuş gribi şüphesinden tedavi gördüğünü, bunlardan üçünün durumunun ise kritik olduğunu açıkladı. Yüzüncüyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Faik Öner ise, tedavi altında bulunan üç hastanın yoğun bakımda olduğunu bildirdi. H5N1 olarak bilinen kuş gribi hastalığından ölümlerin oranı yüzde 50’nin üzerinde.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı dün beş bölgede tavuk vebası olarak bilinen kuş gribine rastlandığını açıkladı. Bakanlık bu bölgeleri Balıkesir-Manyas, Iğdır-Aralık, Iğdır merkez, Erzurum merkez ve Horasan ilçesi ve Şanlıurfa-Hilvan-Üçüzler köyü olarak duyurdu. Bölge karantina altına alınırken, 7 bin kanatlı hayvan da itlaf edildi. Çevre ve Orman Bakanlığı ise, bölgede 10 ilde süresiz olarak av yasağı başlatıldığını açıkladı.

İstanbul Atatürk havalimanında kuş gribine karşı güvenlik önlemleri de artırıldı. Özellikle Doğu Anadolu’dan gelip şüpheli durumda olan yolcular havalimanındaki sağlık merkezine bildiriliyor. Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği Komisyonu ise, bölgede incelemelerde bulunmak üzere Türkiye’ye uzman heyet gönderdiler. Tarım Bakanı Mehdi Eker ve sekiz ilin valisi ise bugün bölgede incelemeleini sürdürüyor.

Gazetecilerin bu sabah konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, “Bilinç sorunu var, bunu aşmak gerekiyor” dedi ve halkın kuş giribiyle ilgili bilinçlendirilmesinin şart olduğunu vurguladı. Erdoğan bugün camiilerdeki Cuma hutbelerinde bu konuda halkın bilgilendiriliceğinide ifade etti.

Kuş gribi 2003 yılında ilk kez Güneydoğu Asya’da görüldü. Uzakdoğu ülkelerinde kuş gribinden şimdiye kadar 70’den fazla kişi hayatını kaybetti. Türkiye’de ise ilk kez kuş gribine Balıkesir’in Manyas ilçesine bağlı Kızıksa beldesinde 5 Ekim tarihinde rastlandı. Bu hafta başından beri yaşanan ölümlerle Güneydoğu Asya ve Çin’den sonra kuş gribinden ilk ölümlü vakalar Türkiye’de görülmüş oldu.

Bu hafta başında Sağlık Bakanlığı ölen Mehmet Ali Koçyiğit ve üç kardeşinden alınan numunelerin negatif çıktığını ve hastalığın kuş gribinden kaynaklanmadığını açıklamış, ölüm nedenini “zatürre” olarak bildirmişti.
XS
SM
MD
LG