Erişilebilirlik

'Tavuk Etini İyi Pişirin' 


Dünya Sağlık Örgütü, insanların kuş gribine yakalanma korkusuyla tavuk eti yemekten tamamen vazgeçmesinden kaygı duyuyor. Örgüt sözcülerinden Ian Simpson, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, paniğe gerek olmadığını söyledi ve devamla şöyle konuştu:

"Halen, hijyen koşullarda hazırlanmış ve iyi pişirilmiş tavuk eti veya yumurta yediği için kuş gribine yakalanan olmadı. Bu nedenle tavuk eti ve yumurtası yemekten vazgeçmek gerekmiyor. Burada dikkat edilmesi gereken husus, et ve yumurtanın iyi pişirilmiş olması "

Dünya Sağlık Örgütü, tavukların iyi pişirilmesi durumunda ölümcül H5N1 türü dahil kuş gribi virüsünün etkisiz hale geldiğini söylüyor.

Örgüt, bununla birlikte kuş gribine yakalanan tavuk ve kuşların, hayvan küspesine karıştırılmaması uyarısında bulunuyor. Sözcü Ian Simpson, kuş gribi görülen yerde, hayvanların itlafı ve gömülmesi sırasında ise çok dikkatli olunması gerektiğini söylüyor:

"İtlaf ekiplerini mutlaka, yüz maskesi takması ve eldiven kullanması gerekiyor. Hayvanların kesildiği yerler mutlaka sağlık koşullarına uygun olmalı ve kesimden sonra çok iyi temizlik yapılmalı. Ölü hayvanlar, sağlık açısından tehdit oluşturmayacak şekilde ortadan kaldırılmalı."

Dünya Sağlık Örgütü, virüsün yayılmasını önlemek için pişmiş etle, pişirilmemiş etlerin ayrı ayrı tutulması, virüsün görüldüğü yerlerde herkesin sık sık ellerini yıkaması gerektiğini söylüyor. Örgüt ayrıca, mutfak araç ve gereçlerinin de yıkanarak dezenfekte edilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG