Erişilebilirlik

‘Zırhlı Araçları Suriye Arap Koalisyonu’na Verdik’


IŞİD’e karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay John Dorrian, Amerika’nın YPG’ye zırhlı araçlar verdiği iddialarına ilişkin olarak, zırhlı araç yardımının Suriye Demokratik Güçleri (SDG) içerisindeki Suriye Arap Koalisyonuna yapıldığını söyledi.

Dorrian, Bağdat’tan video konferans yoluyla Pentagon muhabirlerine verdiği basın brifinginde, “Sağlanan zırhlı araçların YPG unsurları tarafından kullanılmadığından ne kadar eminsiniz?” şeklindeki bir soruyu da yanıtladı.

Sözcü Dorrian, “Bunlar Suriye Arap Koalisyonuna verildi. Suriye Arap Koalisyonu savaşçıları SDG ile birlikte savaşıyor. (YPG güçlerinin bu araçları kullanıp kullanmadığı) konusunda ilk elden bilgiye sahip değilim. Bu güçler birlikte savaşıyorlar, Rakka’yı tecrit etmek için çalışıyorlar” diye konuştu.

Benzer bir başka soru üzerine Dorrian şunları söyledi:

“Bunları (zırhlı araçları) Suriye Arap Koalisyonuna verdik. Suriye Arap Koalisyonu bunların sorumluluğunu aldı. Bu gruplar Rakka’yı tecrit etmek için birlikte savaşıyorlar. (Bir grup içindeki) bir partner belli bir kapasiteye sahip olduğunda, bu, diğer partnere de ikinci derecede fayda sağlar. Mesela Irak’taki partner gücümüz Irak güvenlik birimleri. (Bu birimler) hava gücümüz, istihbarat, keşif ve gözetim faaliyetlerimiz ile koalisyonun diğer bazı kapasitelerinden çok fayda sağlıyorlar. Suriye’de de olan muhtemelen aynı konsept.”

Dorrian, aynı türden ısrarlı sorular üzerine, “Bunları Suriye Arap Koalisyonuna verdik. Bu aşamada size verebileceğim elimdeki tek bilgi bu. Bunları Suriye Arap Koalisyonunun kullanması, kontrol etmesi ve sorumluluğunu almasını bekliyoruz,” dedi

Zırhı araç yardımına yönelik yetkinin bir önceki Obama yönetimi tarafından mı verildiği ve yardım yapılmadan önce yeni yönetimden yeniden onay alınıp alınmadığı konusundaki bir soru üzerine de Dorrian, şunları kaydetti: “Bu araçların nakli ve dağıtımı üzerinde aylardır planlama yapılıyor. Bu sadece zaman alan, lojistikle alakalı bir konu. Önceki yönetimden kalan mevcut yetkiler kullanılarak atılan bir adım. Zamanlama olarak bakıldığında, Suriye Arap Koalisyonu, Rakka’yı tecrit etmeye yönelik operasyonlarını sürdürmeye hazır hale geliyor. Onlar kente yaklaştıkça ve sıkı bir savaşa girdikçe, bu kapasite onların hayatta kalma ve küçük silahlara karşı koyma yeteneklerini artıracak.”

Dorrian bir başka soru üzerine, El Bab operasyonunda Türkiye ile birlikte çalışmaya devam ettiklerini, önemli oranda hava saldırısı, istihbarat, keşif ve gözetim desteği sağladıklarını söyledi.

Sözcü, El Bab’da ve çevresinde koalisyonun 1 Ocak 2017’den bu yana IŞİD hedeflerine karşı 36 angajman dahil 19 saldırı düzenlediğini, bu saldırıların, hedefler vurulurken sahada Türk askeri güçlerinin dağılımını anlamaları için Türk ordusuyla koordine edilerek yürütüldüğünü kaydetti.

Türkiye’nin Rakka operasyonunda olası rolüne dair bir soru üzerine de Dorrian, bunun, koalisyonla Türkiye arasında devam eden diplomatik görüşmelerin neticesinde karara bağlanacağını belirterek, “Eğer Rakka’ya dahil olmak isterlerse elbette onlara bir yer vermeye çalışacağız. Ancak şu anda henüz bir karar alınmış değil,” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG