Erişilebilirlik

FED faiz oranlarını sabit tuttu, enflasyonu düşürmede ‘ilerleme sağlanamadığına’ dikkat çekti


ABD Merkez Bankası, Temmuz ayından bu yana yüzde 5,25-5,50 aralığında tuttuğu faiz oranında değişiklik yapmadı.
ABD Merkez Bankası, Temmuz ayından bu yana yüzde 5,25-5,50 aralığında tuttuğu faiz oranında değişiklik yapmadı.

ABD Merkez Bankası (FED) Çarşamba günü faiz oranlarını sabit tuttuğunu açıkladı. FED borçlanma maliyetlerinde nihai indirimlere hala eğilimli olduğunun sinyalini verdi. Son zamanlarda hayalkırıklığı yaratan enflasyon verilerine ihtiyatla yaklaşan FED, ekonomide daha fazla denge sağlanmasına yönelik ilerlemede olası bir duraksamaya işaret etti.

ABD Merkez Bankası kararında sürpriz yok
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

FED'in iki günlük toplantısının sonunda yayınlanan son politika bildirisi, ekonomik değerlendirme ve politika rehberliğinin temel unsurlarını korudu. Geçtiğimiz yıl “enflasyonun azaldığına” dikkat çeken FED, faiz oranlarına ilişkin tartışmayı borçlanma maliyetlerinin düşürülebileceği koşullar etrafında çerçeveledi.

FED Başkanı Jerome Powell, düzenlediği basın toplantısında “Enflasyon hala çok yüksek. Enflasyonu düşürme konusunda daha fazla ilerleme kaydedilmesi garanti değil ve ileriye dönük yol belirsiz” şeklinde konuştu.

Powell, “Daha fazla güven kazanmanın daha önce beklenenden daha uzun sürmesi muhtemeldir” dedi.

ABD hisse senetleri politika açıklamasının ardından kayıplarını azaltırken, ABD doları farklı para birimleri karşısında değer kaybetti. ABD Hazine tahvil getirileri düştü.

FED'in politika faizine bağlı sözleşmelerdeki yatırımcılar, ABD Merkez Bankası’nın Kasım ayında faizleri düşürmeye başlayacağı tahminini sürdürdü ve bu yıl borçlanma maliyetlerinde en az bir indirim yapacağına dair bahisleri arttırdı.

FED, oybirliğiyle onaylanan ve faizlerde bir sonraki hamlenin aşağı yönlü olacağına işaret eden açıklamasında, “(Federal Açık Piyasa Komitesi) enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazanana kadar hedef aralığını düşürmenin uygun olacağını düşünmemektedir” ifadesini tekrarladı.

Bu durum, herhangi bir faiz indiriminin zamanlamasının belirsiz kalmaya devam etmesi anlamına geliyor. FED yetkilileri, 2024'ün ilk aylarının düşen enflasyon konusunda aradıkları güveni oluşturmada etkili olmadığı yönündeki endişelerini vurguladı.

FED açıklamasında, “Son aylarda Federal Açık Piyasa Komitesi’nin yüzde 2'lik enflasyon hedefine doğru daha fazla ilerleme kaydedilmemiştir” denildi. Mart ayında yapılan bir önceki açıklamada ekonomiye yönelik risklerin “daha iyi bir dengeye doğru ilerlediği” belirtilerek iyileşen bir dinamiğe işaret edilmişti. Ancak yeni açıklamada sürecin duraksamış olabileceği ima edildi.

Enflasyon veri analizi yapan Inflation Insights’ın Başkanı Ömer Şerif, “Komisyon, 1. çeyrek verilerinin görmeyi umdukları ek ilerlemeyi göstermediğini belirterek enflasyon konusunda piyasaya işaret verdi, ancak açıklama aynı zamanda işgücü piyasasının daha da güçlenmesini enflasyonist bir mercekle görmeyeceklerini de ortaya koydu” dedi.

ABD Merkez Bankası ayrıca 1 Haziran'dan itibaren bilançosunu küçültme hızını azaltacağını ve mevcut 60 milyar dolara karşılık her ay sadece 25 milyar dolarlık Hazine tahvilinin elden çıkarılmasına izin vereceğini duyurdu. Konut kredileine (mortgage) dayalı menkul kıymetler aylık 35 milyar dolara kadar çıkmaya devam edecek.

Bu adım, 2019'da FED'in son “niceliksel sıkılaştırma” turunda olduğu gibi finansal sistemin rezerv sıkıntısı çekmemesini sağlamayı amaçlıyor.

Bu hamle, ABD Merkez Bankası’nın ekonomi üzerindeki baskıyı sürdürmeye çalıştığı bir dönemde finansal koşulları sınırda gevşetebilirken yetkililer, bilanço ve faiz oranı araçlarının farklı amaçlara hizmet ettiğinde ısrar ediyor.Gösterge politika faizi Temmuz ayından bu yana mevcut yüzde 5,25- 5,50 aralığında tutuluyor. Faiz indirimi bu yılın Mart ayı gibi erken bir tarihte öngörülmüş, ancak gelen enflasyon verilerinin yüzde 2'lik hedefe doğru ilerlemenin durduğunu göstermesi nedeniyle ertelenmişti. FED'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi Mart ayında yıllık bazda yüzde 2,7 artmıştı.

FED'in politika açıklamasında “Enflasyon yüksek seyretmeye devam ediyor” denildi.

Açıklamada ekonomik büyümeye ilişkin genel değerlendirme korunarak ekonominin “sağlam bir hızla genişlemeye devam ettiği, istihdam artışlarının güçlü seyrettiği ve işsizlik oranı düşük kalmaya devam ettiği” ifade edildi.

Forum

STÜDYO VOA

Biden yönetimi Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergilerini arttırdı - 14 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG