Erişilebilirlik

Yürürken Attığınız Adımlara Dikkat!


Yürürken Attığınız Adımlara Dikkat Edin!
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Otomobil kullanırken SMS yollamak son dönemde kazaları artıran nedenler arasında. Ancak birçok genç dikkatsiz yürümenin de tehlikeli olduğunun farkında değil

Okula yürümek Tessa Youngner için en sevdiği şeylerden birini yapmak için bir fırsat. Bu da müzik dinlemek.

Youngner: “Yapılacak çok iş var. Özellikle lisede. Zor dersler alıyorsanız müzik dinlemeye, televizyon seyretmeye ya da arkadaşlarınızla olmaya pek zamanınız olmayabilir.”

Ancak okulunda düzenlenen bir seminere katılmak Youngner’a müziğe dalmanın ona pahalıya patlayabileceğini göstermiş: “Dikkatimi dağıtabileceğini biliyordum ama bana bu yüzden araba çarpabileceğini düşünmemiştim.”

Youngner tek dikkatsiz yaya değil. Öğrenci Andrew Summers, “Yürürken genelde SMS atıyorum ya da internete giriyorum” diyor.

Öğrenci Nailah Philips, “Ben de tüm genöler gibi sürekli telefondayım” diyor.

Linda Watkins “Safe Kids Worldwide- Dünya Çocuk Güvenliği” grubunun eğitmenlerinden biri.

Watkins: “Bugünlerde çocuklar birkaç işi birden yapabileceklerini düşünüyor. O yüzden SMS atarken karşıdan karşıya geçebilirim diye düşünüyorlar.”

Ancak bu şekilde karşıdan karşıya geçmenin ne kadar tehlikeli hale geldiğini fark etmiyorlar.

Watkins: “Dikkatsiz şoförlerle ilgili bir sorun da var. Bir tarafta dikkatsiz şoför diğer tarafta dikkatsiz yaya bir felaketin başlangıcı olabiliyor.”

Safe Kids Worldwide’ın hazırladığı bu seminer, katılan gençleri çözümün bir parçası haline getiriyor. Gençler konunun onlara hep hatırlatılması gerektiğini söylüyor: “Bize kamu ilanlarına ihtiyaç olduğunu söylediler. Cep telefonlarında poster, ilan gibi şeyler onlara hatırlatmada bulunabilir.”

Grubun sözcüsü Angela Mickalide gençlere verilerden bahsetmenin farkındalığı arttırdığını söylüyor: “Bugün Amerika’da 61 çocuğa karşıdan karşıya geçerken araba çarpacak. Bu yıl 19 yaş altı 500 çocuk bu tip kazalarda ölecek.”

Araştırmalar dikkatsiz yayaların artan cep telefonu kullanımı ve şehirleşmeyle küresel bir soruna dönüştüğünü gösteriyor.

Mickalide: “Bu Hindistan’da da sorun. Çin’de de birçok insan köyden kente taşınıyor ve biz onlara gerekli eğitimi vermiyoruz.”

Linda Watkins gençlerden avuç içi cihazları ya da kulaklıklarını tamamen bırakmalarını beklemiyor. Ancak en azından karşı karşıya geçerken dikkatlerini dağıtmamayı öneriyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG