Erişilebilirlik

Yunanistan'a İkinci Yardım Paketi Onaylandı


AB Başkanı Herman von Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Yunanistan’a yapılacak yardımı “yeni Marshall Planı” diye niteledi
AB Başkanı Herman von Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Yunanistan’a yapılacak yardımı “yeni Marshall Planı” diye niteledi

Euro Bölgesi liderleri, ortak para birimlerini istikrara kavuşturmak ve borç krizindeki Yunanistan’ı kurtarmak amacıyla bu ülkeye ikinci kurtarma paketini onayladı.

Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu Yunanistan’a 109 milyar Euro’luk (155 milyar dolar) ikinci kurtarma paketini verecek. Bu yardımın yanı sıra Yunanistan, ekonomisini kurtarmak için özel şirketlerden de 50 milyar Euro'ya yakın da kredi alacak.

Brüksel’deki toplantıya Euro Bölgesi’ni temsilen 17 ülke katıldı. Toplantının ardından açıklama yapan Avrupa Birliği Başkanı Herman von Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Yunanistan’a yapılacak yardımı “yeni Marshall Planı” diye niteledi. Atina hükümetine yapılan yardımlar, bu ülkenin ekonomisini yeniden düzlüğe çıkarmayı ve aynı zamanda krizin diğer ülkelere sıçramasını önlemeyi amaçlıyor.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, yeni yardım paketini memnunlukla karşıladı.

IMF Başkanı Christine Lagarde da Euro Bölgesi ülkelerini, Yunanistan ve diğer ülkelerin ekonomisini kurtarmak için gösterdikleri kararlılıktan dolayı kutladı.

Son bir yıl içinde Yunanistan’ın yanı sıra ekonomileri kötüye giden İrlanda ve Portekiz de Avrupa Birliği ve IMF’den yardım almaya zorlanmıştı.

Ancak Yunanistan, kemer sıkma önlemlerini uygulamasına ve vergileri arttırmasına rağmen, geçen yıl aldığı 110 milyar Euro (156 milyar Dolar) yardım paketi kadar yeni yardımlara ihtiyacı olduğunu bildirmişti.

XS
SM
MD
LG