Erişilebilirlik

YSK'dan 12 Bağımsız Milletvekili Adayına Veto


YSK'dan 12 Bağımsız Milletvekili Adayına Veto
YSK'dan 12 Bağımsız Milletvekili Adayına Veto

Yüksek Seçim Kurulu, aralarında Barış ve Demokrasi Partisi’nin destek verdiği yedi kişinin de bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının başvurusunu iptal etti. YSK veto kararına gerekçe olarak bu kişilerin eski mahkumiyetlerini gösterdi.

Kararın ardından BDP yetkilileri Diyarbakır’da olağanüstü toplantı düzenledi. BDP’nin, Yüksek Seçim Kurulu vetosunun ardından alacağı kararı bugün açıklaması bekleniyor.

Adaylıkları iptal edilen bağımsızlar arasında, Hatip Dicle, Leyla Zana, Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak bulunuyor. Tuncel ve Kışanak halen Meclis’te BDP’yi temsilen milletvekilliği görevini sürdürüyor. Adaylığı iptal edilen ve BDP’nin desteklediği diğer kişiler arasında Ertuğrul Kürkçü, İsa Gürbüz ve Salih Yıldız’ın da adı geçiyor.

Barış ve Demokrasi Partisi, Yüksek Seçim Kurulu vetosunun ardından seçimlere girip girmeme konusunda karar verecek. Vetoyu, “devlet komplosu ve faşizan uygulama” diye niteleyen partinin eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, bağımsız adayların YSK’ya itiraz hakkı bulunmadığını söyledi. NTV televizyonuna konuşan Demirtaş, yeni milletvekili adayları belirleninceye kadar seçimlerin ertelenmesi çağrısında bulundu.

Türkiye’de genel seçim barajının yüzde 10 olmasından dolayı, Barış ve Demokrasi Partisi 12 Haziran’daki seçimlere katılacak 61 bağımsız adaya destek veriyor.

XS
SM
MD
LG