Erişilebilirlik

YSK Adaylıkları İptal Edilen Kişilerin Durumunu Gözden Geçirecek


YSK Adaylıkları İptal Edilen Kişilerin Durumunu Gözden Geçirecek
YSK Adaylıkları İptal Edilen Kişilerin Durumunu Gözden Geçirecek

Yüksek Seçim Kurulu, adaylıklarını iptal ettiği 12 bağımsızın durumunu değerlendireceğini bildirdi.

Yüksek Seçim Kurulu, bu kişilerin adaylıklarını iptale gerekçe olarak eski mahkumiyetleri göstermişti. Ancak bu kişilerin gerekli belgeleri getirmeleri durumunda haklarının iade edilebileceği yolundaki haberlerin ardından Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ali Em, yasadan doğan itiraz süresi olduğunu belirtti.

Adaylıkları iptal edilen 12 bağımsızın yedisi, Barış ve Demokrasi Partisi’nin destek verdiği kişilerdi. Bu kişiler arasında Hatip Dicle, Leyla Zana, BDP’nin eski eşbaşkanı Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü de bulunuyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun önceki gün aldığı iptal kararının ardından başta Güneydoğu ve İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinde düzenlenen protesto gösterilerinde olaylar çıktı. Hakkari’nin Yüksekova ilçesi ve Van’da polis göstericilere gözyaşartıcı gazla müdahale etti. Diyarbakır’da da bir belediye otobüsüne molotof kokteyli atıldı. Olaylarda çok sayıda kişi yaralandı ve yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Hakkari’den bağımsız milletvekili olarak adaylığını koyan BDP’nin eski eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, YSK’nın 29 Nisan tarihinde bütün adaylarla ilgili kararlarını gözden geçireceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG