Erişilebilirlik

Yıldırım’dan ABD’ye Mesaj


Bakanlar Kurulu, bugün saat 09.15’te toplandı ve yaklaşık 3,5 saatlik görüşmeler ardından Başbakan Binali Yıldırım bizzat kameralar karşısına geçti. Yıldırım, Çankaya Köşkü’ndeki açıklamasında, “Ne yazık ki 208 şehidimiz var, bunların 60’ıı polis 3’ü asker, 145’i sivil. Bin 491 yaralımız var. Gözaltı sayısı 7 bin 543. Gözaltından tutuklamaya dönüşen 218 kişi var. Rakamlar peyderpey değişecek. 2 bin 745 yargı mensubu hakkında soruşturmalar başlatılmıştır. 316 darbeci tutuklandı. Bin 500’e yakın kamu görevlisi açığa alınmıştır,” dedi.

Türkiye’deki tüm kamu personeli açısından yaz tatili gibi her türlü iznin iptal edildiğini de açıklayan Yıldırım, askeri personel bakımından ise “YAŞ toplantısına kısa bir süre kaldı ama şartlar değerlendiriliyor. Bunların hepsini önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağız. Bu kalkışmaya kalkışan Fethullah Terör Örgütü mensubudur. Başkaları dahil midir konusunu Türk yargısı inceleyecek” diye konuştu.

CHP, MHP ve HDP yöneticileri ile birlikte bütün siyası partilere yönelik teşekkürünü tekrarlayan Yıldırım, özetle şu görüşlerini dile getirdi:

“Vatandaşlarımıza yapılan bu alçak saldırı, milletimizin siyasi iradeye sahip çıkması sonucu başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Türkiye, büyük bir beladan kurtarılmıştır. Bu kalkışma milletimizin geleceğine ülkesine sahip çıkma iradesine sahip çıkması ile başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Türk medyası milli bir duruş sergiledi. Milletimize teşekkür ediyoruz, şükranlarımızı sunuyoruz. Ayrıca bu süreçte tüm mülki amirler canla başla çalışmışlardır ve çok büyük iş başarmışlardır. Özellikle kahraman polislerimiz canlarını siper ederek bu alçaklara gereken cevabı vermişlerdir. Bu darbede bir şeyi özellikle dikkate almamız lazım; her ne kadar bu darbe girişimi TSK bünyesinde başlatılmış olsa da bunu yapmaya çalışanların TSK'nın vatanını milletini seven subay astsubaylarla zerre kadar alakası yoktur bunlar asker elbisesine girmiş terör örgütünün mensubudur bu nedenle değerlendirmeyi yaparken milletimizden talebim şudur lütfen bu caniler ile TSK'yı bir tutmayın. Bir büyük teşekkür de adalet camiasına. İlk andan itibaren bu çılgınca kalkışmaya önderlik eden teşvik edenleri teker teker Türk adaleti savcıların marifeti ile almış, bu konu ile ilgili rakamları daha sonra vereceğim ve Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu rütbe makam gözetmeksizin gereğini yapmıştır. En önemlisi millet... Milletin olduğu yerde illet olmaz. Millet ‘buradayım’ dedi, ‘meydandayım’ dedi. Bu çapulcular gelsin, karşılarında ‘biz varız’ dedi.”

Yıldırım’dan “idam” mesajı

Başbakan Yıldırım, “12 Eylül darbesi ile bu girişim arasında fark var. 12 Eylül'de bile vatandaşın üzerine ateş açılmadı, Meclis bombalanmadı, Cumhurbaşkanlığı’nı bombalanmadı. Bunun kabul edilebilir bir yanı yok. Bunu ancak Suriye'de Esed yaptı. Ben Türkiye'nin şanlı ordusunu cani Esed'in yaptıkları ile karşılaşmaktan hicap duyuyorum ama dediğim gibi bu TSK'nın değil, orada yuvalanan terör çetelerinin işidir. Bizim görevimiz bu işe bulaşanları Türk adaletine teslim etmektir. Bu da başarı ile yapılıştır bundan sonrası Türk yargısının yapacağı iştir” görüşlerini yineledi.

Meydanlardaki “idam istiyoruz” sloganını da değerlendiren Yıldırım, “Türkiye bir hukuk devleti. Biz vatandaşlarımız için siyaset yapıyoruz. Ama şu olayın sıcaklığı içinde idam için aceleci bir karar vermek doğru değildir. Etraflıca konuşulur bu bir anayasa değişikliği gerektiren bir husustur. Peşinen reddetmeyiz peşinen kabul etmeyiz” açıklaması yaptı.

ABD’ye mesaj verdi

Darbe girişimi sürecinde dost ülkelere de destekleri nedeniyle teşekkür ettiklerini belirten Yıldırım, “ABD bizim dostumuzdur, stratejik ortağımızdır. Ben ABD yöneticilerine diyorum ki bir ülkede demokrasiyi sona erdirmek yerine ne olduğu belirsiz bir rejim getirmek isteyen bir küresel tehdit var. Bundan daha iyi bir delil olur mu? Dostlarımız hala bize delil gösterin diyeceklerse biz orada hayal kırıklığı yaşarız, burada dostluklarımızın sorgulanması bile gündeme gelebilir” diye konuştu.

Akın Öztürk itiraf etti mi?

Bu arada darbe planlayıcısı en yüksek rütbeli isim olduğu iddia edilen Eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve YAŞ üyesi Orgeneral Akın Öztürk tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda Öztürk’ün yanı sıra 27 general ve amiral hakkında anayasal düzeni yıkma girişimi çerçevesinde ifadeleri alındıktan sonra tutuklanma talep edildi.

Öncesinde Emniyet Müdürlüğü’ndeki gözaltı ve sorgu sürecinin ardından darbe girişimcisi oldukları ileri sürülen asker ve sivil personel, savcılık aşaması için Ankara Adliyesi’ne getirildi. Bu sırada Ankara Adliyesi’nde silah sesleri duyuldu. Sivil bir araç içerisindeki bir askeri personel tarafından Adliye yönüne ateş açıldığı ancak buradaki güvenliği sağlayan özel hareket birliğince etkisiz hale getirildiği duyuruldu. Ancak şahsın önce gözaltına alındığı yönünde haberler geçilirken ardından öldürüldüğü bilgisinin verilmesi dikkat çekti.

Darbe girişimcisi grup, Adliye’ye getirildikten sonra savcılıkta sorgularına başlandı. Bu konuya ilişkin Anadolu Ajansı’nın geçtiği habere göre; Akın Öztürk’ün “darbe yapmak isteğiyle hareket ettiği” yönünde ifade verdiği iddia edildi. Bu haber daha sonra yalanlandı.

Akın Öztürk ile ilgili son olarak NTV'de yazılı savcılık ifadesi olarak kısa bir metin canlı yayında paylaşıldı. Öztürk'ün savcılık ifadesinde, "Askeri darbeyi planlayıp, yöneten kişi değilim. Bu askeri darbeyi planlayan yöneten kişiyi bilmem" dediği iddia edildi.

Bunun yanı sıra Ankara Batı Adliyesi’ne sevk edilen 57 darbeci asker, tutuklanarak Sincan Cezaevi’ne götürüldü.

Ayrıca Ulus semtinden de silahlı çatışma haberi geldi ancak sonrasında Ankara Valiliği tarafından darbe değil de psikolojik sorunlu bir asker şahıs işi olduğunu açıkladı. Açıklamada, “18.07.2016 Pazartesi günü saat 12.00 sıralarında Ulus semti Çankırı Caddesi'nde psikolojik sorunları olduğu değerlendirilen bir subay, gasp ettiği aracın sürücüsünü tabanca ile ateş ederek öldürmüştür. Söz konusu şahıs, güvenlik güçleri tarafından olay yerinden uzaklaşamadan yakalanmıştır” denildi.

İncirlik'te 7 asker sorumlu bulundu

Bu arada Adana'da İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı'nda darbe girişimi gecesi F-16 jet uçaklarına havada yakıt ikmali yapılması incelendi. Adana Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen soruşturmada, akşam itibariyle 7 asker gözaltına alındı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG