Erişilebilirlik

72 Yıl Sonra Yeniden Göç


Sur İlçesi’nin tarihi surlarının içinde kalan kesiminde bugün, gün heyecanlı başladı. Sur’da 103 gündür süren operasyonun Çarşamba günü sona ermesi, evi ve işyeri Sur’da olanları umutlandırdı. Silah seslerinin kesilmesini fırsat bilen Sur sakinleri, evlerine ve işyerlerine bakmak için, bölgeye dönmeye başladı. Labirenti andıran dar sokaklarındaki hareketlilik hemen göze çarpıyordu.

Kamışlı sokağının sakinleri de biraraya gelmiş sohbet ediyordu. Bunlardan biri de Ubeyt Damar. Gerçi artık bu sokakta yaşamıyor ama hayatının 48 yılı buralarda geçmiş. Hem evi hem de işyeri bu sokak üzerinde. Evinin çatışma bölgesine uzaklığı 100 metreden daha az. Evinin eşyaları olduğu gibi duruyor. Operasyon evinin yakınlarına kadar gelince, 13 kişilik ailesini alarak başka bir eve taşınmış. Operasyonun bitmesini fırsat bilerek evine bakmaya gelmiş. Evdeki hasarın büyük olmadığını belirten Damar, sadece kapısının kırıldığını ve eşyalarının dağıtıldığını söyledi. Evine isabet eden ancak zarar vermeyen şarapnel parçalarını da bahçeden toplayıp bir kenara bırakıyor.

48 yıl yaşadığı evi terketmenin kötü bir duygu olduğunu ifade eden Damar, “İnsan kendi öz evladını terk eder gibi bir duygu. Millet hepsi çok zor durumlarda. Herkesin, devletin bu insanları ayağa kaldırması lazım. Geri dönmeye çalışacağız. Başka nereye gideceğiz? İşimiz, evimiz burada, 1968’den beri Aşefçiler Sokağı’nda esnafım,” dedi.

Damar evini terk etmekle kalmadı, iflasın eşiğine geldi. Evinin 200 metre yakınlarında bulunan ve halk arasında Aşefçiler Çarşısı olarak bilinen sokakta, perde, halı gibi ev eşyaları satan Damar, aylardır işyerini açamadığını vurgulayarak, “Bu olaylardan dolayı mecburiyetten evimizi işyerimizi bıraktık. Hiçbir iş yapamıyoruz. Çeklerimiz döndü, kredi kartlarımız döndü, kredilerimiz döndü. Ne olacak bilmiyorum, bundan sonrası artık kim yardım eder kim çözer bilmiyoruz. Bir şeyler yapmaya çalışacağız. Dört aydır dükkanımız kapalı, daha doğrusu bir yıldır bir açık, bir kapalı, şimdi mecbur döneceğiz,” diye konuştu. Evlerine dönmeye hazırlanan Damar ailesinin kadınları, temizlik yapmak üzere eski eve geldi. Önce evi gözden geçiren kadınlar, sonra temizlemeye başladı. Gelenler arasında Damar’ın 87 yaşındaki babası Emin Damar da bulunuyor. Baba Damar en çok, yıllardır baktığı bahçedeki asma ağacını özlemiş.

Ancak Damar ailesi günler sonra eve dönme sevince yaşadığı sırada bölgede silah ve patlama sesleri yükselmeye devam etti. Operasyonların son bulmasının ardından Vali Yardımcıları ile Emniyet Müdürü Adnan Taşdan inceleme yaptığı sırada bir evden ateş açıldı. Bölgede bulunan polis ekiplerinin ateşe karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmada, 4 PKK’lı öldürüldü.

72 Yıl Sonra Yeniden Göç
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG