Erişilebilirlik

Rusya’dan Ukrayna’ya son haftaların en büyük saldırısı: Elektrik enerjisi ağı hedef alındı


Ukrayna hava kuvvetleri, Rusya'nın gece boyunca 55 seyir füzesi ve 21 Şahid insansız hava aracı fırlattığını, hava savunmasının füzelerin 39'unu ve insansız hava araçlarının 20'sini düşürdüğünü bildirdi. Saldırılar Ukrayna’nın elektrik şebekesini hedef aldı.
Ukrayna hava kuvvetleri, Rusya'nın gece boyunca 55 seyir füzesi ve 21 Şahid insansız hava aracı fırlattığını, hava savunmasının füzelerin 39'unu ve insansız hava araçlarının 20'sini düşürdüğünü bildirdi. Saldırılar Ukrayna’nın elektrik şebekesini hedef aldı.

Rusya Çarşamba günü Ukrayna'nın elektrik şebekesine gece saatlerinde 50'den fazla seyir füzesi ve patlayıcı insansız hava aracıyla saldırdı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, İkinci Dünya Savaşı'nda Naziler’in uğradığı yenilginin kutlandığı gün Rusya’nın "büyük" bir saldırıyla geniş bir alanı hedef aldığını söyledi.

Yetkililer, bombardımanın Kiev bölgesi ile güney ve batı bölgeleri dahil yedi Ukrayna bölgesindeki hedefleri patlattığını, evlere ve ülkenin demiryolu ağına zarar verdiğini söyledi. Yetkililere göre aralarında 8 yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu üç kişi yaralandı.

Rusya, üçüncü yılına giren ve binlerce kişinin hayatına mal olan savaş sırasında Ukrayna'nın enerji altyapısını defalarca vurdu. Kremlin güçleri elektriği keserek Ukrayna'nın özellikle askeri tesisler olmak üzere enerji kaynaklarını elinden almayı ve halkın moralini bozmayı hedefliyor.

Yetkililer, Kremlin'in Şubat 2022'deki geniş çaplı işgalinin başlamasından bu yana Rus saldırılarının Ukrayna'nın elektrik altyapısının neredeyse yarısına zarar verdiğini söylüyor. Ukrayna Parlamentosu Enerji ve Konut Hizmetleri Komisyonu Başkanı Andrii Herus'a göre, son iki hafta içinde meydana gelen 1 milyar dolarlık hasarla birlikte zararın 12,5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Kiev, Batı'nın vadettiği askeri desteğin son partisinin teslim edilmesini beklerken, toplu bombardımanlar Ukrayna hava savunmasının mühimmatını da tüketiyor. Ukraynalı yetkililer Patriotlar gibi NATO standartlarında daha fazla hava savunma sistemi talep ediyor.

Zelenski, Çarşamba günkü saldırıların Ukrayna'nın İkinci Dünya Savaşı'nda Avrupa'daki savaşın sona ermesini kutladığı gün meydana geldiğine dikkat çekti. X sosyal platformunda "sadece birleşmiş özgür bir dünyanın" Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'i durdurabileceğini söyleyen Zelenski, Ukrayna'nın mevcut mücadelesini İkinci Dünya Savaşı’ndaki çatışmalarla bir tuttu. Ukrayna geçtiğimiz yıl, Rusya'nın 9 Mayıs'taki Zafer Günü anma törenleriyle çakışmaması için Anma ve Nazizme Karşı Zafer Günü'nün tarihini değiştirmişti.

Rusya, 2022-23 "karartma kışı" sırasında Ukrayna'nın enerji altyapısını vurmuştu. Mart ayında yeni bir saldırı dalgası başlatan Rusya, Ukrayna’nın en büyük enerji santrallerinden biri olan Kiev yakınlarındaki Trpilska elektrik santralini tamamen tahrip etmişti.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, saldırıları, Ukrayna'nın Rus petrol rafinerilerine yönelik uzun menzilli saldırılarına misilleme olarak nitelendirdi. Kısmen işgal altındaki Luhansk bölgesinde Rusya tarafından atanan yetkililer, Çarşamba günü Ukrayna saldırısının bir petrol terminalini vurduğunu, beş işçinin yaralandığını ve yangın çıktığını söyledi.

Rus bombardımanları sık olsa da son haftalarda daha düzensiz hale geldi. Ukraynalı yetkililer Moskova'nın haftalar içinde gelebilecek büyük bir kara saldırısı öncesinde kaynak stokladığından şüpheleniyor.

1.000 kilometrelik cephe hattı, savaşın ilk aylarından bu yana çok az değişti. Ancak Ukrayna insan gücü eksikliği ve silah sıkıntısıyla mücadele ederken Rusya son zamanlarda bazı bölgelerde küçük ama istikrarlı kazanımlar elde etti.

Ulusal elektrik şebekesi operatörü Ukrenergo, Vinntsia, Zaporijya, Kirovohrad, Poltava ve Ivano-Frankivsk bölgelerindeki tesislerin vurulduğunu bildirdi.

Bölge Valisi Maksim Kozitski'ye göre, ülkenin en batısında yer alan ve çatışmaların ön hatlarından uzak olan Lviv bölgesinde iki enerji tesisi vuruldu.

Ukrayna'nın en büyük özel enerji tedarikçisi DTEK, saldırının üç termik santralindeki ekipmana "ciddi hasar" verdiğini bildirdi.

DTEK, saldırının son altı hafta içinde şirketin tesislerini hedef alan beşinci saldırı olduğunu söyledi. Rusya'nın Şubat 2022'deki geniş çaplı işgalinin başlangıcından bu yana şirketin yaklaşık 180 kez saldırıya uğradığı, 51 işçinin yaralandığı ve üç kişinin öldüğü belirtildi.

Ukrayna hava kuvvetleri, Rusya'nın gece boyunca 55 füze ve 21 Şahid insansız hava aracı fırlattığını kaydetti. Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Mikola Oleşçuk, hava savunmasının füzelerin 39'unu ve insansız hava araçlarının 20'sini düşürdüğünü söyledi.

Ulusal demiryolu operatörü Ukrzaliznitsia, Rus güçlerinin Herson'daki tren istasyonu binasına ve tren raylarına da zarar verdiğini söyledi.

Bölge Valisi Oleh Siniehubov, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Çarşamba günü Harkiv'in kuzeydoğusundaki bir eğitim tesisine düzenlenen saldırıda üçü çocuk beş kişinin yaralandığını bildirdi. Belediye Başkanı Ihor Terekhov çocuklardan birinin durumunun kritik olduğunu aktardı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG