Erişilebilirlik

Yeni Zelanda Saldırganı Hakim Karşısına Çıktı


Yeni Zelanda’da iki ayrı camide saldırı gerçekleştirilmesi ve 50 kişinin ölümünden sorumlu saldırgan hakim karşısına çıktı. Mahkeme saldırganın yargılanmaya uygun olup olmadığın anlaşılması için sanığın akli durumunun tespit edilmesine hükmetti.

28 yaşındaki Avustralyalı saldırgan Brenton Harrison Tarrant, duruşmaya video bağlantısıyla katıldı, mahkeme salonuna getirilmedi. Tarrant, Auckland’da yüksek güvenlikli Paremoremo hapishanesinde tutuluyor.

Hakim sanığın akıl sağlığına ilişkin rapor istenmesinin rutin bir uygulama olduğuna dikkat çekti ve bunun ardında farklı bir neden aranmamasını istedi. Avukatlar söz konusu raporun mahkemeye ulaşmasının 2-3 ay sürebileceğini belirttiler.

Mahkeme salonunun gazeteciler, saldırıda yaralananlar ve hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla dolu olduğu duruşmada, görüntü ve ses kaydı yapılmasına izin verilmedi. Tarrant, video bağlantısında elleri kelepçeli şekilde görüldü.

Duruşma boyunca Tarrant’ın sakin bir biçimde konuşulanları dinlediği ifade edilirken sanığın, yargıç ve avukatlarla yüz yüze görüşmesinin de mümkün olabileceği ama bunun mahkeme salonunda olmayacağı ifade edildi.

Tarrant duruşma sırasında sadece bir kez konuştu ancak sesi salona verilmedi. O anda da mahkeme hakiminin “Hazırmısın?” şeklindeki sorusuna yanıt verdi.

Daha önce avukat istemediğini söyleyen Tarrant daha sonra fikrini değiştirdi ve kendisini temsil eden iki avukat da duruşmaya katıldı. Bir sonraki duruşmanın 14 Haziran’da yapılması ve o tarihe kadar akli sağlık raporunun mahkemeye sunulmasına karar verildi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG