Erişilebilirlik

Yeni Kongre’de Zengin Çeşitlilik


Amerika’da bugün resmen işbaşı yapan 115’inci dönem Kongre, ülke tarihinde ırksal olarak en zengin çeşitliliği barındıran Kongre olacak.

Kongre’de azınlıklara mensup politikacıların büyük çoğunluğu Demokrat Parti’den. Rekor sayı niteliğindeki 49 Afrikalı Amerikalı Kongre üyesinden sadece 3’ü Cumhuriyetçi Partili.

Kongre’de bu dönemde ayrıca toplam 5 Hint-Amerikalı olacak. Temsilciler Meclisi’nde California eyaletinden Demokrat Partili Ami Bera’ya 3 Hint kökenli milletvekili daha katıldı. Senato’da da, babası Jamaikalı annesi Hindistanlı olan Kamala Harris Güney Asya kökenli ilk kadın senatör olacak.

Senato’da farklı ırklardan kadınların sayısı da bu yıl dörde katlandı. Senato’da bugüne kadar görev yapanlar arasında azınlıklara mensup ikinci kadın olan Mazie Hirono’ya bu yıl Kamala Harris’in yanısıra, Illinois eyaletinden Demokrat Partili Tammy Duckworth, Nevada eyaletinden Demokrat Partili Catherine Cortez Masto katıldı. Cortez Masto Senato’daki ilk Latin kökenli senatör.

100 üyeli Senato’da 21 kadın görev yapacak ve bu sayı bir rekor. 21 kadından 16’sı Demokrat, 5’i Cumhuriyetçi Partili.

Ancak yeni dönemde Kongre’deki kadınların toplam sayısı bir önceki yasama dönemine göre değişmedi. Kongre’de toplamda 104 kadın üye görev yapıyor ve bu sayı toplam Kongre üyesi sayısının yüzde 19’una tekabül ediyor.

Hıristiyan olmayan ve eşcinsel hakları savunucusu Kongre üyelerinin sayısı da yine değişmedi.

Senato’daki yemin törenini Başkan Yardımcısı Joe Biden yönetti. Senato’da Cumhuriyetçiler’in Demokratlar’a göre 48’e karşı 52 sandalyelik üstünlüğü bulunuyor.

Temsilciler Meclisi’nde de yeniden başkan seçilmesi beklenen Cumhuriyetçi Partili Paul Ryan göreve resmen başladığında yemin törenini düzenleyecek. Kongre’nin bu kanadında da fazlalığı elinde bulunduran Cumhuriyetçiler 241, Demokratlar ise 194 sandalyeye sahip.Temsilciler Meclisi’ne bu dönemde 27’si Cumhuriyetçi, 25’i Demokrat 52 yeni üye katıldı. Cumhuriyetçi milletvekilleri arasında eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin kızı Liz Cheney de var.

Yeni seçilen başkan Donald Trump ve Kongre’deki çoğunluğun aynı partiden olması itibariyle yeni dönemde Başkan Barack Obama’nın Demokrat ajandasının önemli oranda değişikliklere uğratılma çabasının sergilenmesi bekleniyor.

Cumhuriyetçiler’in masaya getirmesi öngörülen ilk konulardan biri Obama’nın sağlık reform yasasının iptal süreci olacak. Vergi yasaları, çevre ve finansal düzenlemelerin gevşetilmesi, Yüksek Mahkeme’ye yeni yargıç ataması, Trump’ın kabine ve diğer bazı pozisyonlara atamalarına ilişkin onay süreci gibi konular da yeni dönemde Kongre’nin gündemine gelmesi öngörülen konular arasında bulunuyor.

Rusya’nın Amerikan seçimlerine siber müdahalesi de Kongre’de yakın mercek altına alınacak konuların başında gelecek. Bu hafta Perşembe günü Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper’ın katılımıyla Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde konuyla ilgili ilk oturum düzenlenecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG