Erişilebilirlik

‘Yapay Zeka’ya Emniyet Subabı Gerekir mi?


Ünlü fizikçi Stephen Hawking, Tesla’nın kurucusu Elon Musk ve Microsoft’un sahibi Bill Gates, yapay zekanın, kendi kendinin farkına çok kısa bir zamanda varacağının uyarısında bulunuyor. Hawking 2014’te yaptığı bir söyleşide, insanların yavaş gerçekleşen biyolojik evriminin, yapay zekanın gelişim hızı ile yarışamayacağını söylemişti.

Google’ın Deep Mind isimli yan kuruluşunun direktörü Laurent Orseau ve Oxford Üniversitesi profesörlerinden Stuart Armstrong’un yazdığı ‘Güvenli Bir Şekilde Müdahale Edilebilen Aracılar’ isimli makalede ikili, insanların her zaman yapay zeka üzerinde ‘büyük kırmızı düğme’ olarak adlandırılan bir tür durdurma mekanizması olması gerektiğini belirtti.

Bilim adamları, gerçek hayatta, yapay zekanın her zaman en yerinde kararı vermeyeceğini ve bu yüzden insanların her zaman kötü sonuçları önleme yetisinin olması gerektiğini belirtiyor.

Araştırmacılar aynı zamanda, yapay zekaya, acil durumda kendi kendini kapatma yetisini öğrenme becerisinin de verilmemesi gerektiğinin altını çiziyor.

Kod yazma konferansında konuşan girişimci Elon Musk ise bu konuda farklı bir yaklaşım önerdi. Musk’a göre, eğer her insanın yapay zeka ile sinirler aracılığıyla bir bağlantısı olursa, bireylerin ortak iradeleri, makinelerin kötü bir şey yapmasını engelleyebilir.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG