Erişilebilirlik

‘Yalnız Kurt’ Saldırıları Batı’yı Korkutuyor


Önceki hafta Kanada’nın başkenti Ottowa’da, İslam’ı kabul etmiş bir kişinin silahsız bir askeri öldürmesinin ardından yaşanan kriz, Londra, Washington, Paris ve Roma gibi birçok kentte yetkilileri alarma geçirdi
Önceki hafta Kanada’nın başkenti Ottowa’da, İslam’ı kabul etmiş bir kişinin silahsız bir askeri öldürmesinin ardından yaşanan kriz, Londra, Washington, Paris ve Roma gibi birçok kentte yetkilileri alarma geçirdi

Kanadalı askerin ölmesi ve parlamentoya yapılan saldırı ve radikalleşmiş bir Müslüman’ın New York’ta baltayla iki polis memuruna saldırması, Batılı güvenlik uzmanlarını ‘düşük teknoloji kullanılan’ anlık saldırılar konusunda alarma geçirdi. Bu saldırganlar herhangi bir üst yönetime bağlı olmadıkları için istihbarat kurumları tarafından izlenemiyor.

İtalyan Corriere della Sera gazetesi, istihbarat kurumlarının İtalya’da yaşayan ya da ülkeden geçiş yapan yabancılar üzerindeki gözetimi arttırdığını bildirdi. İtalya IŞİD’e karşı koalisyona katılmasa da, cihatçılarla savaşan Kürtler’e ve diğer gruplara silah da dahil olmak üzere yardımda bulundu.

İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, geçen sene Brüksel’deki Yahudi Müzesi’ne Fransız bir cihatçının gerçekleştirdiği silahlı saldırılar gibi olaylardan endişe duyduklarını açıkladı.

İslamcı radikallerin gerçekleştirdiği bu tür “yalnız kurt” saldırıları yeni bir olay değil. 2009 yılında Amerikalı Ordu psikoloğu Nidal Malik Hasan, Texas’taki Fort Hood Üssü’nde 13 askeri öldürmüştü. 2013’te de iki Çeçen kardeş Boston Maratonu’na evde düdüklü tencereden ürettikleri bombalarla saldırmıştı.

Ancak bu tür saldırılarda artış gözlemleniyor. Batı ülkelerinden 3 binden fazla kişinin Ortadoğu’daki gruplara katılması, ülkelerine yeni becerilerle dönecek olmaları olasılığı nedeniyle kaygı yaratıyor.

Eski FBI ajanı Martin Reardon, bu kişilerden yalnızca birkaçının yabancı savaşçıdan teröriste dönüşmesinin bile büyük zorluk yaratabileceğini söylüyor.

Sofistike sosyal medya kampanyaları yalnız kurt saldırılarını teşvik ediyor.

Glasgow’da yaşayan ve Suriye’de savaşan bir cihatçıyla evli olan Aksa Mahmut “eğer savaş meydanına gidemiyorsanız, savaş meydanını kendinize getirin,” diye bir tweet atmış.

Bazı uzmanlar ise Batı’nın endişesinin yersiz olduğunu düşünüyor. Merkezi Amerika’da olan ve cihatçıları gözetim altında tutan Ortadoğu Medya Araştırmaları Enstitüsü’nün (MEMRI) IŞİD’in resmi belgeleri üzerinden hazırlanan raporunda örgütün programının El Kaide’den farklı olduğu söyleniyor.

Grup, IŞİD’in el Kaide’den farklı olarak küresel terör amacı taşımak yerine bir devlet kurma amacında olduğunu ve bu nedenle Batı’yla çatışmayı daha sonraki bir aşama olarak gördüğünü belirtiyor.

Ancak bu aşama beklenenden erken gelmiş olabilir. Amerika’nın liderliğindeki koalisyonun Irak ve Suriye’ye müdahale etmesi nedeniyle örgüt sempatizanlara kendilerini hedef alan herkes karşı eyleme geçme çağrısı yaptı.

Bu ay içinde örgütün propaganda sorumlusu Ebu Muhammed El Adnani, internete konan 42 dakikalık konuşmasında tüm Müslümanları savaşa çağırdı ve “Her neredeyseniz bu savaşı kaçırmayın,” dedi.

Adnani, “Kafir bir Amerikalı ya da Avrupalı’yı ve özellikle bir pis Fransız’ı ya da bir Avustralyalı ya da Kanadalı’yı, ya da IŞİD’e karşı koalisyona katılan herhangi bir kafiri öldürebilirseniz, Allah’a güvenin ve onu öldürebildiğiniz biçimde öldürün. Kimseye danışmayın, kararı onlara bırakmayın. Sivil ya da asker o kafiri öldürün,” diye konuştu.

Senato İstihbarat Komisyonu Başkanı California temsilcisi Dianne Feinstein, bu seneki saldırılardaki artışın bu propagandanın belli bir etki yaptığını gösterdiğini söyledi.

Yalnız kurt saldırıları çok sayıda kişiyi öldüremese de istihbarat uzmanları bunların önemli bir propaganda etkisi yaptığını söylüyor.

İngiliz tehdit uzmanı Will Geddes, aşırılık yanlılarının uygulamak istediği şiddet seviyesinin, bir kişinin kafasını kesmek isteğinin ve bunu yaparken telefonlarını çıkarıp olayı kaydetmelerinin böyle bir saldırının çok büyük etkiye sahip olacağı anlamına geldiğini belirtti.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG