Erişilebilirlik

Washington'da Robotlar Yarıştı


Washington'da Robotlar Yarıştı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
Linki indirmek için
Dünyanın birçok yerinden Washington’a gelen lise öğrencisi kısa adı FIRST olan Bilim ve Teknoloji İçin ilham ve Saygı isimli grubun robot tasarım yarışmasına katıldı. Amerika’nın Sesi’nden, Suzanna Presto Amerikalı ve diğer ülkelerden gelen yarışmacılarla konuştu.

Profesyonel bir spor karşılaşmasının havasına sahip olmasına rağmen bu genç yarışmacılar bilim alanında iddialı.

Öğrencilerin aklını, robotlarınsa gücünü sınatan bir yarışmada kendi geliştirdikleri robotları yarıştırıyorlar.

Frizbi atan, rakibini engelleyen, kulelere tırmanan robotlar.

Bu yılki yarışmaya dünyanın her yerinden gelen 50 bin öğrenci katılmış.

Brezilya ekibinden Guilherme Lima, “Buraya gelip Amerika’da yarışma fırsatını yakalamak muhteşem,” diyor.

İsrailli “Thunderbolts” ekibinden Şakit Keyder rekabet kadar işbirliği de olduğunu söylüyor: “Amerika’dan bir takım geçen sene bizi ziyaret etmişti. Biz be bu sene onlarla burada yan yanayız. Bize yardım ediyorlar biz de onları çok seviyoruz.”

Thunderbolts’un danışmanı Eli Barak yarışmanın robot inşa etmekle sınırlı olmadığını söylüyor: “İnsanlar bunun robotlarla ilgili olduğunu düşünüyor. İşin aslı biz burada gençleri eğitiyoruz. Bu yarışma sayesinde önceliklerin belirlenmesi, ne yapılması gerektiği ve nelerden vazgeçildiğini öğreniyorlar.… Bunların hepsi çocuklar için bir öğrenim deneyimi.”

Sahada üç takım ittifak kuruyor. Kırmızı ve mavi takımlar elenme maçları sırasında değişiyor. Müttefikler rakibe dönüşüyor. Bu sportmence rekabeti destekliyor.

Maça çıkmanın öncesi zorlu bir süreç gerektiriyor. Öğrenciler altı hafta içinde robotları tasarlıyor, inşa ediyor, programlıyor.

Washington’daki Woodrow Wilson Lisesi’nin takımı geçen seneki yerel yarışmayı kazanmış ve bu sene de unvanlarını korumaya çalışıyor.

Her takım bazı temel malzemelerle başlıyor. Woodrow Wilson’dan Sohrab Pasikhani herşeyin öğrencilerin inisiyatifinde olduğunu söylüyor: “Yarışmadan önce tornavidanın ne olduğunu, somunun, cıvatanın ne işe yaradığını bilmezdim. Şimdi bir robot yapabilmek için gerekli herşeyi öğrendim.”

DC Robotics’den danışman Jeff Wetzel öğrencilerin matematik bilgilerini yaratıcılıklarıyla birleştirmesi gerektiğini söylüyor: “Öğrencilerin buradan mutlu bir şekilde ayrılması, kafalarında yeni sorular oluşması ve sonra bunları çözmek için çalışması; başarıya ulaşması… Tüm bunlar beni de mutlu ediyor.”

Yarışma bilim ve teknoloji konusundaki heyecanı tetikliyor:

Larissa Simon, “Mekanik ve robot teknolojilerini öğrenmeyi seviyorum. Bence kızların bu mühendislikle ilgilenmesi önemli,” diyor.

Wilson Lisesi ekibi bu yıl ikinci kez kazanamadı ama her şey bitmiş değil.

Öğrenci Sohrab Pasikhani, “Robotumuzu okula götüreceğiz ve sezon dışı yarışmaları bekleyeceğiz,” diyor.

Uluslararası takımlar da başarılarını kutluyor. Brezilyalı ve İsrailli ekip dünya şampiyonasına katılma hakkı kazandılar.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG