Erişilebilirlik

Türk Sanatçının Hareketli Heykeline Büyük İlgi


Amerika’nın başkenti Washington bir süredir son derece ilgi çekici bir sergiye ev sahipliği yapıyor. İnsan zihninin karmaşıklığı, rengarenk bir ışık gösterisine bürünerek anlatıldığı “Bir Nöron’un Yaşamı” adlı sanat sergisinde paylaşılıyor. Türkiye’nin en ünlü heykeltraşlarından Server Demirtaş’ın Stres adlı hareketli heykeli, serginin en dikkat çeken eseri. Server Demirtaş, heykelin hikayesini, neden “stres” konusunu ele aldığını şu sözlerle anlattı:

“Bu heykelin içinde de gerilimli, stres altında kalmış insanların etkilerini görürüz. İnteraktif bir heykel. Normal kendi periyodunda çalışıyorlar. Çok yakınına giderlerse onlar korkup böyle siniyorlar. Heykelde olan figürler de yaşamdan insanlar. Bazı sanatçıların, fotoğrafçıların yaşayan insanların yüzlerinden esinlenerek yaptım. Konum aslında bütün insanların, benim, senin hepimizin stres altında kaldığımızda ne yapıyoruz diye bütün insanlara dem vurmak istedim.”

Aslında resim eğitimi alan Demirtaş, son 30 yıldır hareketli heykeller yaptığını belirtiyor. Eserlerinde insan unsuruna ve duygulara odaklanıyor. Son yıllarda da savaşlar ve insani krizler nedeniyle yerlerinden edilmiş insanlar Demirtaş’ın eserlerine konu oluyor.

“Bir Nöron’un Yaşamı” Sergisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:37 0:00

Sanatçı ve bilim adamları bir araya gelerek ortaya konulan interaktif sergide, herkesin beyni oluşturan nöronların yaşamını deneyimlemesi amaçlanıyor. İnsan vücudunda sinir sisteminin en temel fonksiyonlarından biri olarak tanımlanan nöronlar, kimyasal ve elektriksel sinyaller kullanarak yaşam için gerekli fonksiyonları düzenlemeye yardımcı oluyor. Vücuttaki tüm sinir ve kas hücrelerine bilgi transferini gerçekleştiriyor. ‘Bir Nöron’un Hayatı’ adlı interaktif sergide, nöronun yaşam döngüsü, görsel ve işitsel olarak ziyaretçilere anlatılıyor.

Stres adlı hareketli heykeliyle, stresin beyne etkilerini dikkat çekici bir şekilde anlatan Server Demirtaş, bundan sonraki amacının eserleri aracılığıyla, toplumda zorluklarla karşı karşıya kesimler ve varlıklı olanları bir araya getirerek, herkesin hayatına dokunmak olduğunu belirtiyor. Washington’daki Artechouse’ta 28 Eylül’de başlayan serginin bitiş tarihi yoğun ilgi üzerine 2 Ocak’a kadar uzatıldı.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG