Erişilebilirlik

Bebeğinizi Doğru Şekilde Uyutuyor musunuz?


Yeni bir araştırmaya göre bebeklerin uykuya dalıncaya kadar ağlamalarına izin vermekte bir sakınca yok.
Yeni bir araştırmaya göre bebeklerin uykuya dalıncaya kadar ağlamalarına izin vermekte bir sakınca yok.

Yeni bir araştırma, bebeklerin uykuya dalıncaya kadar ağlamasında bir sakınca olmadığını ortaya koydu.

Avustralya’nın Flinders Üniversitesi araştırmacıları, Pediatrics dergisinde yayınlanan çalışmalarında, uykuya dalıncaya kadar ağlamanın bebekler üzerinde uzun dönemli psikolojik travmaya yol açmadığını savunuyor.

Araştırmacılar bu sonuca, yaşları 6-16 ay arasında değişen ve uyku sorunu çeken 43 bebek ve ebeveynleriyle yaptıkları araştırma sonucunda ulaştı.

Araştırma süresince bebekler üç gruba ayrıldı. Birinci gruptaki aileler, uykuya dalıncaya kadar ağlayan bebeklerini diğer grup ebeveynlerine göre daha az ziyaret etti.

İkinci gruptaki ebeveynler ise, daha çabuk uykuya dalar umuduyla, bebeklerinin daha uzun süre uyanık kalmalarına izin verdi. Bu gruptaki aileler, uyumaya çalışan bebekleriyle aynı odada kaldı.

Sadece bebeklerin uyku düzeni hakkında bilgi verilen üçüncü grupta bulunan aileler ise, diğer iki grubun izlediği yöntemleri kullanmadı.

Uykuya dalıncaya kadar ağlamalarına izin verilen bebeklerin uykularının daha az bölündüğü ve uykuya daha hızlı daldıkları görüldü. Yatağa girme zamanı uzatılan bebeklerin de hızlı bir biçimde uykuya daldıkları izlendi. Ağlayarak uyuyan bebeklerin, üçüncü gruptaki bebeklere göre 15 dakika daha erken uyudukları izlendi. Yatağa gitme zamanı geciktirilen bebeklerin de üçüncü gruba göre 12 dakika erken uyudukları gözlendi.

Flinders Üniversitesi’nde görev yapan bir doçent Kanada Yayın Kuruluşu CBC’ye verdiği demeçte, “Görünen o ki, herhangi bir yan etkisi olmayan iki yöntemimiz bulunuyor” dedi.

‘Kortizol’ denilen ve tükürükte bulunan bir stres hormonunu ölçen araştırmacılar, bebeklerin yaşadığı stres düzeyini belirleyebiliyor. Bununla beraber araştırmacılar, ayak bileklerine taktıkları aygıt sayesinde bebeklerin gece boyunca uyanma sayısını araştırdı.

Araştırmadan bir yıl sonra, iki grupta bulunan bebeklerin ebeveynlerine karşı bağlanma sorunu yaşamadıkları ya da davranış bozukluğu göstermedikleri belirtildi.

Bu sonuca varan ilk araştırma bu değil.

CBS televizyonuna göre göre, 2012 yılında yapılan bir başka araştırmada uykuya dalıncaya kadar ağlamalarına izin verilen 326 bebekte, araştırma üzerinden dört yıl geçmesine rağmen uzun vadeli olumsuz bir etki ortaya çıkmadı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG