Erişilebilirlik

Ürdün’e Sığınan Suriyeliler’in Sayısı Artıyor


Ürdün’e Sığınan Suriyeliler’in Sayısı Hızla Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Ürdün, 400 bin Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Selah Hennessy Ürdün’ün güneyindeki Karak kentine giderek temel ihtiyaçlarını sağlama mücadelesi veren Suriyeli ailelerle konuştu

Ürdün’ün en yoksul bölgeleri ülkenin güneyinde bulunuyor. Buralarda su sıkıntısı yaşanırken enerji kaynakları son derece sınırlı.

Zaten yoksul olan bölge halkı yeni bir sorunla, Suriyeli mülteci akınıyla mücadele ediyor. Sığınmacıların yaklaşık 100 bini Karak’ta yaşıyor.

Çoğu mülteci olarak kaydını yaptırmamış ve zamanla yerel toplulukla kaynaşmış.
Tarık altı ay önce Humus’tan ailesiyle birlikte kaçmış. Kiralık bir evde oturuyorlar. Tarık’ın yiyecek, okul ve hepsinin ötesinde sağlık gibi kaygıları var.

Çünkü babası felç geçirmiş, kardeşlerinden üçü hasta ve çocuğunun ameliyat olması gerekiyor.

Tarık, şunları söylüyor: “İlaç burada çok pahalı. Bir mülteci olarak ilaç alamıyorum. Çocuğumun ameliyat olması gerekiyor ama maliyeti 300 Ürdün dinarı. Bu parayı bulmamız imkansız. Ancak kirayı verebiliyoruz.”

Tarık diğer Suriyeli mültecilerle bölgedeki özel hastaneye giderek yardım istemiş. İtalyan hastanesi Katolik rahibeler tarafından işletiliyor. Yıllardan beri Irak dahil komşu ülkelerden gelen mültecilere yardım ediyor.
Ancak rahibe Alessandra Fumagalli Suriye’den gelen yeni mülteci akınıyla baş edecek kaynaklara sahip olmadıklarını söylüyor.

Fumagalli, “Sadece acil hastalara bakabiliyoruz. Her hastaya bakacak mali desteğimiz yok. Özellikle zatürre ya da diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanan kadın ve çoçuklarla ilgileniyoruz” diyor.

Yüzbinden fazla Suriyeli, Ürdün’ün Zataari mülteci kampında yaşıyor. Binlerce sığınmacı başta Amman olmak üzere kent merkezlerinde oturuyor. Ürdün hükümeti uluslararası topluluğun yardımıyla mülteci akınıyla baş etmeye çalışıyor.
İngiliz Kızılhaçı’ndan Tania Kisserli artan Suriyeli mülteci sayısının Ürdün’e büyük yük getirdiğini söylüyor.

Kisserli, “Ürdün’e sığınan mültecilerin sayısındaki artış doğal kaynaklar üzerinde büyük baskı oluşturdu. Yiyecek, kira fiyatlarını arttırdı. Zaten sorunları olan Ürdün gibi küçük bir ülke için mülteci sayısı çok yüksek” diye konuşuyor.

Suriye krizi yakında sona erme belirtisi göstermiyor. Ancak Ürdünlüler ülkelerine sığınan Suriyeliler’e ellerinden gelen yardımı yapmaya çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG