Erişilebilirlik

'Bel Tapınağı'nın Yıkılması Hoş Görülemez'


Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), IŞİD’in Suriye’nin antik Palmira kentinde bulunan ve dünyanın en önemli tarihi eserlerinden biri olan Bel Tapınağı’nı yıkmasını “medeniyete karşı hoş görülemeyecek bir suç” olarak niteledi.

Militanlar 2 bin yıllık tapınağı yıkmak için tonlarca bomba kullandı. Pazar günü meydana gelen büyük patlamanın ardından, tapınağın yerle bir edildiği uydu fotoğraflarından da doğrulandı.

IŞİD militanları, tarihi eserlerle kalıntıların “putperestliğe özendirdiğini” savunuyor. Örgüt Irak’ta da ele geçirdiği tarihi eserlerle Ağustos ayı sonlarında yine Palmira’da bulunan daha Baalşamin adlı küçük bir tapınağı da imha etmişti.

Irak’taki Süleymaniye Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Nidal Hacı Derviş, Amerika’nın Sesi Kürtçe Bölümü’ne yaptığı açıklamada İslam’ı gerekçe göstererek heykelleri yıkan IŞİD’in asıl amacının ele geçirdiği bölgelerdeki kültür mirası yok etmek olduğunu söyledi.

UNESCO Başkanı İrina Bokova da 4 bin 500 yıllık tarihin yok edilemeyeceğini açıkladı. Bokova, UNESCO’nun IŞİD’den kurtarılabilen her şeyi koruma altına alacağını belirtti.

M.S. 32 yılında kurulan Bel Tapınağını kuranlar, dönemin Ortadoğu ve Greko-Roman mimari tarzlarından esinlenmişti. Semitik tanrı Bel adına inşa edilen tapınak, Birinci Yüzyıl’ın en önemli dini mekanlarından biri sayıldı.

IŞİD’in bunlarla yetinmeyeceği ve İslam’la bağdaştırmadığı tüm tarihi eserleri yok edeceği uyarısında bulunan Dr. Derviş, örgüte tepkinin daha sert verilmesi gerektiğini savunuyor.

Palmira bir dönem Roma İmparatorluğu’na bağlı önemli bir ticaret merkeziydi. Hindistan, Çin ve İran’a giden kervanlar bu kentte konaklıyordu. Suriye’de 2011 yılında iç savaş çıkmasından hemen önce UNESCO, bölgenin Ortadoğu’da en çok ziyaret edilen turist merkezlerinden biri olduğunu açıklamıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG