Erişilebilirlik

Ukrayna'da Ateşkesle İlgili Umut Az


Ukrayna'da Ateşkesle İlgili Umut Az
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Ukrayna, Rusya, Almanya ve Fransa liderleri, Minsk’te yaptıkları toplantıda Ukrayna ile Rus yanlısı ayrılıkçılar arasında aylardır devam eden çatışmaları sona erdirecek bir ateşkes anlaşmasına vardı.Yarın gece yürürlüğe girecek ateşkese rağmen çatışmaların devam etmesinden kaygı duyuluyor.

Doğu Ukrayna’daki krizi sonlandırmak amacıyla Avrupa Birliği’nin arabuluculuk yaptığı ve bir hafta süren müzakereler, mekik diplomasiyle yapıldı. Buarada Donetsk ve Luhansk’da çatışmalar aralıksız devam ediyordu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, anlaşmaya uyulmazsa çatışmaların daha da şiddetleneceği uyarısında bulundu: “Tüm dünya gerilimin azalıp, silahların geri çekilmesini, ölümlerin son bulmasını ve ateşkes anlaşmasına uyulmasını istiyor. Eğer Minsk barışın sembolü olmazsa, durumun daha da kötüleşeceğinden eminim.”

Şu ana kadar beş bin üç yüz kişinin öldüğü çatışmalarda çan kaybı giderek artıyor. Donetsk halkı gelecek konusunda umutsuz.

Viktor Nenashov, “Ateşkese uyulacağını sanmıyorum. Bütün hepsi, askerleri yeniden organize etmek için zaman kazanmaktan başka bir şey değil” diyor.

Bazıları da meydan okunmasından yana.

Ludmila Ivanova, “Mücadeleye devam edip, kazandıktan sonra kendi hükümetimizi kurmak istiyoruz” şeklinde konuşuyor.

Ülkenin doğusundaki Kramatorsk kentine Salı günü yapılan havan topu saldırısı nedeniyle 15 kişi öldü, onlarca kişi de yaralandı. Kent sakinleri anlaşmanın çatışmaları bitirmeyeceği görüşünde.

Laura, “Barış görüşmeleriyle sonuca ulaşmak mümkün ama bence sonuca ancak taraflar savaşmaktan yorulduğu, kaynaklarını tükettiği ve son derece yüksek sayıda kayıplar verdiğinde varılabilir. İnsanlar ancak savaşmaktan bıktıklarında ve para bittiğinde “evet, anlaşalım” diyecekler,” şeklinde konuşuyor.

Uzmanlar da aynı görüşte. Amerika’nın Sesi’ne konuşan İngiliz gazeteci Andrew Wilson, ancak yüksek bir bedel ödediği taktirde Rusya’nın Ukrayna’dan çekileceğini söylüyor: “Çok sayıda Rus’un ölmesi Putin’in aldığı koalisyon desteğini etkiler. Yani burada doğrudan değil de dolaylı olarak ödenecek olan bedel önemli.”

Wilson’a göre bu da, batılı ülkelerin Ukrayna’ya silah göndermesi anlamına geliyor. Çatışmaların daha da şiddetlenmesinden endişelenen Amerika ve Avrupa Birliği şu ana kadar bu seçeneğe pek sıcak bakmıyor.

Cumhurbaşkanı Poroşenko ise ateşkesin uygulanmaması durumunda sıkı yönetim ilan etmekten kaçınmayacağını tekrarlıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG