Erişilebilirlik

Ukrayna: ‘Rusya Ticari Gemilerimizi Engelliyor’


Karadeniz’de Ukrayna donanmasına ait üç gemiye mürettebatıyla birlikte el konulmasının ardından Ukrayna Altyapı Bakanı, Rusya’nın, bu kez de Ukrayna’ya ait 35 ticari gemisinin Azak Denizi’nde serbest seyahat hakkını engellediğini iddia etti. Kremlin iddiayı yalanladı.

Bakanlık, 18 geminin Karadeniz’de sıkıştığını ve Kerç Boğazı'nı geçerek Azak Denizi’ne girmek için beklediklerini bildirdi. Azak Denizi’ndeki 17 gemininse limanlardan ayrılamadığını kaydetti.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov iddiayı reddederek Rus yetkililerin gemilere hiçbir kısıtlama uygulamadığını, gemilerin yaşadığı durumun hava koşullarından kaynaklı olabileceğini söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı ise ülkesinin donanmasına ait gemi ve mürettebatın alıkonulmasına misilleme olarak hükümetin Rus vatandaşlarına bazı yaptırımlar uygulamaya hazırlandığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukrayna’da bu hafta yürürlüğe girecek ve bir ay boyunca sürecek sıkı yönetimin seyahatleri, ya da Ukraynalılar’ın nakit çekmesini ya da döviz almasını kısıtlamayacağını ancak Rusya vatandaşlarının bazı kısıtlamalarla karşılaşabileceklerini bildirdi.

Merkel’den Putin’e baskı sözü

(arşiv)
(arşiv)

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya’yla ortak boru hattı projesini ertelemeyeceğini söyledi. Merkel, ancak Ukrayna’nın Rus doğal gazının Avrupa’ya taşınmasında transit ülkelerden biri olacağını garanti altına alınması gerektiğini belirtti.

Merkel, boru hattından ne kadar petrol aktarılması gerektiğine de Almanya’nın karar vermesi gerektiğini söyledi.

Merkel, Arjantin’de bu haftasonunda başlayacak G-20 zirvesinde Ukrayna’yla Karadeniz’de yaşanan gerilim konusunda Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e baskı yapmayı planladığını söyledi.

Merkel, Berlin’de düzenlenen bir Ukrayna iş zirvesinde Almanya’nın Putin’e, alıkonan gemilerin ve mürettebatın serbest bırakılması için baskı yapacağını bildirdi.

“Bunu yalnızca konuşarak çözebiliriz, çünkü bu çatışmaların hiçbirinin askeri çözümü yok” diye konuştu.

Merkel, Ukrayna dışında da Rusya’nın birçok ülkeye agresif davrandığını söyledi ve “buna göz yumamayız” dedi.

Erdoğan: ‘Arabulucu olabiliriz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Türkiye’nin Ukrayna-Rusya arasında Azak Denizi krizinde arabulucu olma ihtimalini dile getirdi.

Erdoğan açıklamayı Putin ve Poroşenko ile ayrı ayrı yaptığı telefon konuşmalarından sonra yaptı.

Erdoğan, “Burada da bir arabuluculuk rolü üstlenebilir miyiz, bu konuyu her iki tarafla görüştük” dedi.

Ukrayna’dan NATO’ya çağrı

Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanı, NATO’dan Azak Denizi’nde gemilerini konuşlandırmasını istedi.

Poroşenko, Alman Bild gazetesine verdiği röportajda “NATO’ya üye ülkelerin gemilerini Ukrayna gemilerine yardım etmek ve güvenliği sağlamak amacıyla Azak Denizi’nde konuşlandırmaya hazır olmalarını umuyoruz” dedi.

Kremlin, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın NATO’ya yaptığı bu çağrıyı sert şekilde eleştirdi.

Kremlin sözcüsü Dimitry Peskov, Poroşenko’nun isteğinin daha fazla provokasyonu tahrik edeceğini söyledi.

NATO ise Karadeniz’de zaten güçlü varlığı bulunduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG