Erişilebilirlik

‘Üçüncü Bir ABD Konsolosluğu Çalışanına Daha Dava Açıldı’


Reuters haber ajansı, Türkiye’de Ocak 2018’den bu yana ev hapsinde tutulan üçüncü Amerikan konsolosluğu çalışanıyla ilgili hazırlanan iddianamenin bir kopyasına ulaştı. İddianamede, Amerika’nın İstanbul Konsolosluğu güvenlik yetkilisi Nazmi Mete Cantürk’le beraber eşi ve kızının da adları geçiyor.

Habere göre, Cantürk, eşi ve kızı iddianamede Türk hükümetinin 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olmakla suçladığı Fethullah Gülen yapılanmasıyla bağlantıları bulunmaktan suçlanıyor.

İddianameye göre, Türk savcı üç kişi hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamasıyla hapis cezaları talep ediyor. İddianamenin 8 Mart’ta tamamlandığı ama kamuya açıklanmadığı belirtildi.

İddianamede, Cantürk’ün Gülen yapılanmasına üye oldukları gerekçesiyle soruşturma altındaki onlarca kişiyle temasının olduğu ve “şüphelinin terör örgütünün talimatlarıyla uyuşan eylemleri hakkında delil elde edildiği” kaydediliyor.

Cantürk, eşi ve kızının haklarındaki suçlamaları reddettiklerine de iddianamede yer veriliyor.

İstanbul savcılığı sözcüsü, konuyla ilgili değerlendirme talebine henüz yanıt vermezken, Cantürk’ün avukatı yorum yapmayı reddetti. Amerikan Konsolosluğu da soruları Washington’a yönlendirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, Washington’un Cantürk’ün herhangi bir yasadışı faaliyete karıştığı yönünde güvenilir bir kanıt görmediğini ve 30 yıllık kariyeri boyunca Cantürk’ün Türk hükümeti ve güvenlik yetkilileriyle çok sayıda temasının olduğunu belirtti. Sözcü, bu konuya zamanlı, şeffaf ve adil bir çözüm getirilmesi çağrısında bulundu.

Reuters’ın edindiği iddianame kopyası ve ilk dava tutanaklarına göre, Cantürk 2018 yılının İstanbul polisi tarafından sorgulanmış ve daha sonra ev hapsine konulmuştu. 22 Mart tarihli tutanaklarda ilk duruşmanın 25 Temmuz’da yapılacağı belirtildi.

Amerikan konsolosluklarında görev yapan diğer iki Türk vatandaşı daha 2017’de terör ve casusluk suçlamalarıyla tutuklanmıştı.

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda tercümanlık yapan ayrıca ABD’nin Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi için çalışan Metin Topuz’un en son 28 Mart’ta bir sonraki duruşmaya kadar tutukluluk halinin devam etmesine karar verilmişti. Topuz suçlu bulunması halinde ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilir.

ABD’nin Adana Konsolosluğu’nda tercüman olarak çalışan Hamza Uluçay da geçen Ocak ayında terör örgütüne yardım etmek suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Hapis yattığı iki yıllık süre göz önünde tutularak tahliye edilen Uluçay’a yurtdışına çıkış yasağı konmuştu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG