Erişilebilirlik

Türkiye'den Katar'da Askeri Üsse Devam Mesajı


Türk Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın başını çektiği Körfez ülkelerince ambargo uygulanan Katar'daki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) varlığından vazgeçilmeyeceği mesajı verdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, Katar-Türkiye ilişkilerine dair yaptığı son değerlendirmede, Ankara'nın Doha'dan yana tavır almaya devam edeceğini teyit etti.

Müftüoğlu yazılı açıklamasında, "Katar'la bazı Körfez ülkeleri arasında ortaya çıkan krizin hala aşılamamış olmasından üzüntü duyuyoruz. Bu kriz ile Katar’la 2014 yılında imzaladığımız anlaşma uyarınca yürüttüğümüz askeri üs kurma çalışmaları arasında bir bağlantı göremiyoruz" dedi.

Ankara'nın daha önce de ifade ettiği üzere, TSK'nın Katar’daki varlığıyla bölge güvenliğine katkı yaptığını ve Katar’a askeri eğitim desteği sağladığını belirten Müftüoğlu, "Bu faaliyetlerimiz herhangi bir ülkeye karşı değildir" vurgusu yaptı.

Müftüoğlu, şu sözleriyle de Mısır'ın destek verdiği, Suudi Arabistan'ın başı çektiği Katar'a ambargo uygulayan ülkelere seslendi:

"Türkiye’nin tüm Körfez ülkeleriyle çok yakın ilişkileri bulunmaktadır. Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasında stratejik diyalog mekanizması mevcuttur. Katar’da askeri üssümüzün kurulması Körfez İşbirliği Konseyi’yle bölgesel barış, güvenlik ve istikrarın korunmasına yönelik ortak vizyonumuzla uyumludur. Esasen, bölge ülkelerindeki diğer yabancı askeri üsler veya unsurlar gibi bizim Katar’daki askeri mevcudiyetimiz de iki ülke arasında egemenlik yetkilerine dayanarak alınan bir karara dayanmaktadır."

Müftüoğlu'nun açıklamasındaki "egemenlik yetkisi" kavramı, Katar'ın bağımsız bir ülke olduğunun altı çizilirken, Türkiye'nin de baskılara rağmen kararında direneceği yorumuna neden oldu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG