Erişilebilirlik

Türkiye'den Gazze Konvoyuna Tam Destek


İsrail’in ablukasını kırmayı amaçlayan filonun girişimi İsrail hükümet sözcüsü tarafından “ucuz siyasi gösteri” olarak tanımlandı. Girişimin Türkiye ile İsrail arasında gerilimi arttırması bekleniyor.

Antalya limanından Mavi Marmara ve diğer iki Türk gemisi Gazze’ye 10 bin ton insani yardımla inşaat malzemesi ve 700 eylemci götüren filoya katılmak üzere hareket etti. Filo, İsrail’in uyarılarına rağmen Gazze’ye uygulanan ekonomik ablukayı kırmayı amaçlıyor. Abluka nedeniyle İsrail’in 2009 yılındaki saldırısı sırasında yıkılan birçok bina hala onarılmış değil.

Türkiye ve Avrupa ülkelerinin Akdeniz’deki limanlarından kalkan gemiler önce Kıbrıs açıklarında buluşacak ve oradan Gazze’ye doğru yola çıkacak.

Amerika'nın Sesi İstanbul muhabiri Dorian Jones, Türk gemilerinin yolculuğunu örgütleyen İnsan Hakları Vakfı Genel Sekreteri Yaşar Kutluay'la konuştu, Kutluay, yardımı götürmekte kararlı olduklarını söyledi.

Bu yıl başında, aynı kuruluş, Gazze ablukasını karadan yarmaya çalıştı. Girişime bazı AKP milletvekilleri de katıldı. İsrail güvenlik güçleri filoyu durduracaklarını, eylemcileri ülkelerine geri göndereceklerini bildiriyor. Ancak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, denizyoluyla yardım girişimini destekliyor.

BM ve diğer uluslarararası platformlarda ablukanın kaldırılması için çalışan Türkiye, sivil kuruluşların Gazze halkına yardım götürme girişimlerine destek veriyor. Gazze operasyonu ve sürdürülen ekonomik ablukaya kadar Türkiye ve İsrail arasında varolan yakın siyasi ve askeri ilişkiler sarsılmış durumda.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Sözcüsü Suat Kınıklıoğlu iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceğinin Gazze’ye bağlandığını söylüyor:

Kınıklıoğlu, İsrail’in Gazze’yle ilgili tutumunun devam etmesi durumunda Ankara ile Tel Aviv arasındaki ilişkilerin güçleşeceğini ve zayıflayacağını, tarafların yeni bir döneme hazırlıklı olması gerektiğini belirtiyor.

Bu arada Ankara’nın insan hakları konusundaki görüşleri bazı Batılı müttefikleri arasında ikiyüzlülük suçlamalarına yolaçtı. Türk dostu olarak bilinen Amerikalı Kongre üyesi ve Kongre'deki Türk Dostluk Grubu eski eşbaşkanı Robert Wexler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı çifte standart uygulamakla suçladı.

Washington’daki Orta Doğu Barış ve Ekonomik İşbirliği Merkezi'nin başkanı olan Wexler, Başbakan Erdoğan’ın terör konusundaki yaklaşımını eleştirdi. Bölgedeki terörün Lübnan’daki Hizbullah ve Gazze’deki Hamas tarafından yapıldığını vurguluyan Wexler, Erdoğan’ın yıllardır İsrail’deki sivil hedeflere yönelik saldırılar karşısında neden sesini yükseltmediğini sordu.

Gözlemciler, Amerikalı dostları tarafından yapılan bu tür eleştirilerin Türk hükümeti üzerinde fazla etkili olmadığını söylüyor. Gözlemcilere göre yaklaşan genel seçimler üzerinde yoğunlaşan Adalet ve Kalkınma Partisi, İsrail’e karşı izlediği sert tutumun seçmenlerden gördüğü desteğe daha çok önem veriyor.

Türk hükümeti şimdiden İsrail’i Gazze’ye giden gemilerini yakından izlediği konusunda uyardı. Gözlemciler iki ülke arasında diplomatik fırtınanın yaklaştığını söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG