Erişilebilirlik

Operasyon Sonrasında Ankara Diplomatik Ataklarına Başladı


لويې اختر او څاروي
لويې اختر او څاروي

Türk hükümeti, İsrail’in Gazze’ye yardım taşıyan gemilere düzenlediği kanlı operasyon sonrasında tepkisini dile getirmek için diplomatik atağa geçti

Ankara’da, İsrail’in yardım konvoyuna müdahalesinin ardından yoğun bir trafik yaşandı. Önce sabahın erken saatlerinde Başbakan Vekili Bülent Arınç'ın başkanlığında bir toplantı yapıldı. Toplantının ana gündem maddesi İsrail'in yardım gemilerine saldırısı olsa da İskenderun'daki askeri birliğe düzenlenen terör saldırısı da ele alındı. Toplantıya İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Mehmet Eröz ve Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Nusret Güner katıldı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan sert açıklama

Toplantıyı takiben Dışişleri Bakanlığı’ndan çok sert bir açıklama geldi. Açıklamada "İsrail bunun sonuçlarına katlanacak. Kabul edilemez bir olay. Kuvvetle kınıyor ve acil izahat bekliyoruz" denildi. Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in sivillere karşı güç kullanımını en ağır şekilde protesto ederek, uluslararası hukukun ihlali sayılan bu olayın iki ülke ilişkilerinde "telafisi olmayan sonuçlar doğurabileceğini" bildirdi.

Açıklamada "Gerekçe ne olursa olsun, yalnızca barışçı faaliyetlerde bulunan sivillere karşı bu tür hareketlerin kabulü mümkün değildir. İsrail'in uluslararası hukukun ihlalini teşkil eden bu davranışının sonuçlarına katlanması gerekecektir. Hayatını kaybedenlere Tanrı’dan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabır diliyor, yaralananlara acil şifa dileklerimizi iletiyoruz" ifadeleri de kullanıldı.

Türkiye nota vermedi, sözlü uyarıda bulundu

Açıklamayla beraber İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Yoğun güvenlik önlemleri altında Dışişleri Bakanlığı’na gelen Levy’e yazılı bir nota verilmedi; ancak Türkiye’nin talepleri sözlü olarak iletildi. Türkiye’nin acilen yerine getirilmesini istediği iki talep gemilerin serbest bırakılması ve yaralıların hemen hastanelere ulaştırılmasıydı. Ankara, yaralıların Türkiye’deki hastanelerde tedavi edilmesini istediğini de İsrail’e iletti. Ayrıca, Büyükelçi Gaby Levy’e Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan haklarını da saklı tuttuğu iletildi.

Türkiye, İsrail Büyükelçisi’ni geri çağırdı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise daha sonra düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Türkiye konuyu yakından takip etmektedir. Uluslararası hukukun bütün imkanları kullanılacaktır. Bu eylemi lanetliyoruz. Herkesi şoke eden bu saldırı İsrail'in uyguladığı şiddet politikasını ortaya koymuştur. Bu tarihe kara bir leke olarak geçecektir. İsrail, insanlık vicdanına hesap vermekten kurtulamayacaktır. Bu saldırı hiçbir gerekçe ile mazur görülemez.”

Başbakan Yardımcısı Türkiye’nin olay karşısında atacağı adımları ise şöyle özetledi: “Öncelikle İsrail Büyükelçimiz geri çağırılmıştır. Üç askeri tatbikat iptal edilmiştir. Genç milli takımımızın maçları iptal edildi, geri çağırıldılar. BM acilen toplantıya çağırıldı. Uluslararası kuruluşlar toplantıya çağırıldı.”

Askeri müdahale yok

Arınç, krizin çözülmesi için şu anda Türkiye’nin öncellikle diplomatik yolları deneyeceğini belirtirken, uluslararası hukukun gereğinin yerine getirilmesi yönünde çabalarına devam edeceklerini de ifade etti. Arınç, “diğer sivil ve askeri girişimler gereken durumda gerçekleşebilir,” dedi.

Erdoğan ve Başbuğ resmi ziyaretlerini yarıda kesti

Ankara bu yoğun trafiği yaşarken, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, Mısır gezisini yarıda keserek yurda döneceği açıklandı. Ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da Latin Amerika gezisini yarıda keserek Türkiye’ye geleceği duyuruldu. Başbakan ile beraber Brezilya’da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da Washington’da yapacağı temasları iptal ederek, New York’a gideceği belirtildi. Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki olağanüstü toplantıyı takip edecek.

Ülke genelinde İsrail karşıtı protestolar

Bu arada İsrail’e karşı ülke genelinde protestolar başladı. Bunların en yoğun kapsamlı olanları İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu’nın önünde ve başkentte İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy'in kaldığı elçilik rezidansının önünde devam ediyor. Kalabalık gruptan bazıları konsolosluk binasına taşlarla saldırdı. Atılan taşlardan bazısı çevik kuvvet ekiplerine denk geldi. Çevik kuvvet polisleri göstericilere tazyikli su ile müdahale edildi. Saldırılar kontrol altına alındı; ancak protestocular, "Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım" konvoyundakilerin sağsalim Türkiye’ye ulaşmadıkları sürece eylemlerine devam edeceklerini açıkladı.

Hükümet halkı sağduyulu olmaya çağırdı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise halkı konuya itidalle yaklaşmaya çağırdı.

Çelik şunları söyledi: “Sağduyuyla hareket etmek gerekiyor. Haklıyken haksız duruma düşecek hareketlerden kaçınılması gerekiyor. İsrail’in yaptığı akılla, vicdanlar bağdaşmayan bu durumdan dolayı Türkiye’de yaşayan Musevi vatandaşlarımıza yönelik herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması gerekiyor; çünkü orada olanlardan buradaki insanlar sorumlu değil. Bunun kesinlikle bir antisemitizme dünüşmemesi gerekiyor.”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: “Sivillerin hayatının hiçe sayılması kabul edilemez bir durum”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de yaptığı açıklamada sivillerin hayatının hiçe sayılması ‘kabul edilemez bir durum’ dedi. Gül, soruşturma süratle yapılmalı ve sorumlular cezalandırılmalı dedi. Gül uluslararası toplumun da konuya kayıtsız kalamayacağını belirtti.

AB’den tepki gecikmedi

Avrupa Birliği de konuya duyarsız kalmadı. Avrupa’nın çeşitli başkentlerinden kınama gelirken AB de İsrail’in yardım gemisine baskınıyla ilgili soruşturma başlatılmasını istedi. Yunanistan da İsrail’le ortak askeri tatbikatını iptal ettiğini duyurdu.

XS
SM
MD
LG