Erişilebilirlik

Türkiye Aşı Kampanyasına Sağlık Personeliyle Başladı


Türkiye’de Çin şirketi Sinovac’ın ürettiği CoronaVac aşısı, henüz insanlar üzerindeki Faz-3 çalışması sonuçları kesinlik kazanmadan “Acil kullanım onayı” ile sağlık personeli üzerine bugünden itibaren uygulanmaya başlandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın beraberindeki Bilim Kurulu üyeleriyle dün akşam aşı yaptırmasının ardından bugün sabahtan itibaren Türkiye genelinde kamu hastanelerindeki personele aşı yapılmaya başlandı.

Türkiye’de Sağlık Personeline Çin Aşısı Coronavac Yapılıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:24 0:00

Ancak Çin’in Sinovac şirketinden şimdilik 3 milyon doz olarak getirilen CoronaVac aşısıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Brezilya’daki Faz-3 aşaması sonuçlarına göre Corona virüsüne karşı yüzde 50,4 oranında koruma sağladığı kaydedilen CoronaVac dışında BioNTech, AstraZeneca ve Moderna gibi diğer aşılar için neden alım anlaşmaları yapılmadığı eleştirisi sürüyor.

Sağlık Bakanlığı ise Türkiye’nin aşılama süreciyle ilgili Koca’nın söz verdiği “şeffaflık” çerçevesinde Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu üzerinden https://covid19asi.saglik.gov.tr adresinde detaylı bilgileri paylaşıyor. Buradaki tablo itibariyle Türkiye’deki sağlık kuruluşlarında görevli 1 milyon 120 bine yakın personelin 138 bini, bugün saat 14.30 itibariyle CoronaVac aşısı oldu.

Bu sitede neden Çin aşısı CoronaVac'ın tercih edildiğiyle ilgili soruya, “Aşı tercihinde aşının güvenli ve etkin olması en önemli kriterdir. Ülkemizde en kısa sürede ve en geniş kapsayıcılıkla toplumun aşılanmasını sağlamak üzere aşı teminine yönelik çalışmalar yürütülmüştür” yanıtı verildiği görüldü.

Kimlere, hangi öncelik sırasıyla aşılama yapılacağına ilişkin dört aşamada gerçekleşecek uygulamayı içeren listede de paylaşıldı. “Hastalığa maruz kalma, hastalığı ağır geçirme ve bulaştırma riskleri ile hastalığın toplumsal yaşamın işleyişi üzerindeki olumsuz etkisi değerlendirilerek COVID-19 aşısı uygulanacak gruplar belirlenmiş olup bu gruplara sırasıyla uygulanacaktır” açıklaması yapıldı. Bu listeye bakıldığında 0-18 yaş grubundaki nüfus için herhangi bir aşılama öngörülmüyor.

Kimlere hangi sırayla aşılama yapılacak?


Aşılama sıralaması listesine göre birinci aşamada, birinci öncelik olarak belirlenen A sırasında kamu, özel, vakıf ayırımı olmaksızın sağlık kurumlarındaki tüm çalışanlar aşılanacak. Bu kapsamda tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi stajyer öğrencileri ile kalfalarıyla birlikte tüm kamu ve serbest eczacılar aşılanacak. B sırasında, yaşlı, engelli ve koruma evlerinde kalanlar ile çalışanlar aşılanacak. C sırasında, Türkiye’nin 65 ve yaş üzerindeki nüfusu, öncelikle 85 yaş ve üzerindekilerden başlanarak aşılanacak.

İkinci aşamada, A sırasında Türkiye’de hizmetlerin sürdürülmesi için öncelikli sektörlerde görev alanlar aşılanacak. Milli Savunma, İçişleri, Adalet, Milli Eğitim bakanlıkları ve cezaevleri personelinin bu kapsamda aşılanacağı görünüyor. Sonrasında gıda ve taşımacılık sektörlerindeki kişileri aşılama kararı var. Ardından B sırasında, 50 – 64 yaş grubundaki nüfusu aşılamaya geçilecek.
Üçüncü aşamada ise kronik hastalığa sahip olanlar yer alıyor. Türkiye’nin 18 – 49 yaş grubundaki nüfusuna ise en son sırada aşı uygulanması planlanıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın listesine göre kronik hastalığa sahip olması nedeniyle Corona virüsü salgınında yüksek riskli grupta olduğu kabul edilenlere ne zaman sıra geleceğinin tartışma yaratması bekleniyor.

Bu arada Sağlık Bakanlığı tarafından “COVID-19’u geçirenlerde koruyuculuk bir müddet daha devam etmektedir. Bu koruyuculuk düzeyi kişiyi bir süre daha COVID-19’a karşı koruyacağından hastalığı geçirmiş kişiler aşı uygulanacak öncelikli gruplarda değildir” bilgisi de veriliyor. Bu nedenle yakın zamanda Corona virüsü enfeksiyonu geçirmiş olan kişiler, sağlık personeli de olsalar, ilk aşamada aşılanmayacak.

Ankara Şehir Hastanesi’nde 15 bin personelin aşılanmasına başlandı

Başkentte dün akşam Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da aşı olduğu Ankara Şehir Hastanesi bünyesinde sağlık kuruluşları personelinin aşılanmasına başlandı. Başkentteki köklü sağlık kuruluşları kapatılarak kampüs-hastane projesi niteliğindeki Ankara Şehir Hastanesi’nde birleştirildiği için burada idari görevlerdeki personel de dahil olmak üzere 15 bin sağlık çalışanı bulunuyor.

Sağlık personeli, internet ortamında randevu alarak aşılama için belirlenmiş bölüme geldi. Bu sabah medya mensuplarına çekim izni verilmesiyle oluşan kalabalık nedeniyle kısa süreli aksamalar yaşansa da sağlık çalışanlarının hızlıca aşılandığı görüldü.

Ankara genelinde ise doktor, hemşire gibi sağlık meslek gruplarındakilerin yanı sıra idari görevdekiler de dahil olmak üzere sağlık kuruluşlarında 60 bin personele aşı yapılacağı bildirildi.

Diyarbakır’da sağlık personeli aşılanmasında neler yaşandı?

Diyarbakır’da aşılama sabah erken saatlerde başladı. Hastaneler bünyesinde kurulan aşı odalarına gelen sağlık çalışanları, randevu sırasıyla aşılandı.

Diyarbakır’ın en büyük pandemi hastanesi olan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi de aşı yapılan merkezlerden biriydi. Dün akşamdan itibaren randevu alan sağlık çalışanları, aşı yaptırmaya başladı.

Diyarbakır’da Sağlık Personeli Aşılanmasında Neler Yaşandı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

Aşı olanlar arasında Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin de vardı. Aşı olduktan sonra bir açıklama yapan Tekin, hedeflerinin bir gün içinde sağlık çalışanlarının yüzde 50’sine aşı yapmak olduğunu söyledi. Tekin, “Temel hedefimiz bu aşılama ile birlikte pandemi ile mücadelede etkili ve verimli bir sonuç alabilmek ve pandemi konusunu sınırlayabilmektir. Aşının gerek koruyuculuğu gerek etkinliği ile birlikte mücadeleden başarılı bir şekilde çıkarız, bundan çok eminiz. Zaten Türkiye'de azalan vaka sayıları da bunun bir göstergesi. İnşallah çok daha iyi günler bizi bekliyor diye düşünüyorum. Diyarbakır olarak bize ilk etapta 27 bin 560 aşı geldi. İl genelinde 22 bin personelimiz mevcut. İlk gün hedefi olarak en az yüzde 50 hedef koyduk. İnşallah personelin yarısını bugün bitirmeyi hedefliyoruz. Bu noktada bütün planlamalarımız yapıldı. İnşallah hedefimize etkin şekilde ulaşacağız” dedi.

İlk gün olmasına rağmen, sağlık çalışanlarının aşıya ilgisi yoğun oldu. Aşı yapanlardan biri de Fatih Cengiz’di. Aşı olduktan sonra VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Cengiz, umutluydu. Cengiz, “Umarım bu aşı güvenilirliği ile bizi şaşırtmaz. İnşallah aşı tedavi edici olur ve kimse bu hastalığa yakalanmaz. Ülkemizde ve tüm dünyada hastalığın temelli gidip, tekrar normal hayatımıza döneceğiniz günü sabırsızlıkla bekliyoruz” diye konuştu.

Sağlık çalışanlarından Mehmet Akif Alkan da herkesi aşı olmaya çağırdı. Alkan, VOA Türkçe mikrofonu aracılığıyla “Aşının etkinliğini okudum, gönül rahatlığı ile yaptım. Herkesin yapmasını istiyorum. Çünkü bu pandemi başka türlü geçmez. Yasaklarla, kısıtlamalarla bir yere kadar varırsınız. Aşı olmazsa, toplumun belli bir yüzdesini korumazsak, önüne geçemeyiz. Hepimizin aşı yapması gerekiyor” çağrısında bulundu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG