Erişilebilirlik

Fahrettin Koca "Acil Kullanım Onayı" ile Çin Aşısı Yaptırdı


13 Ocak 2021 - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Çin firma Sinovac'ın ürettiği CoronaVac aşısını oldu
13 Ocak 2021 - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Çin firma Sinovac'ın ürettiği CoronaVac aşısını oldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “’Tünelin ucunda ışık göründü’ demiştim hatırlarsınız, bugün öyle bir gün” diyerek beraberindeki Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte Corona virüsüne karşı Çin şirketi Sinovac’ın ürettiği CoronaVac aşısı yaptırdı.

Fahrettin Koca "Acil Kullanım Onayı" ile Çin Aşısı Yaptırdı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:33 0:00

Türkiye’de 12 Ocak itibariyle Corona virüsü salgınında son 24 saatte 9 bin 554 yeni vaka tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 2 milyon 355 bin 839’a ve 173 can kaybıyla toplam ölüm sayısı 23 bin 325’e yükseldi. Ülke genelinde erişkin yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 60,6’e ulaşırken, son haftalarda Cumartesi ve Pazar günlerinde sokağa çıkma yasağı uygulamasıyla sosyalleşme mekanlarını kapalı tutmak gibi önlemlerle salgında asgari ölçüde yavaşlama olduğu görüldü.

Salgın nedeniyle yüz yüze eğitim yapılamayan Türkiye’de aşı hakkındaki tartışmalar da büyüdü. Çinli Sinovac şirketine ait CoronaVac aşısından sadece 3 milyon doz gelmesi ve BioNTech-Prizer, AstraZeneca ve Moderna aşılarının Türkiye’ye getirilmesinden söz edilmemesi tepkiyle karşılandı.

Türkiye’nin 83 milyonu aşkın nüfusunu nasıl aşılayacağına ilişkin tartışmalar devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki hükümet ilk önce sağlık çalışanlarını Çin aşısı CoronaVac ile aşılama kararı alındı. Bu çerçevede bugün Sağlık Bakanlığı Çin aşısına “Acil kullanım onayı” verdi.

Türkiye’de Faz-3 sonuçları henüz açıklanmadan aşı uygulanmaya başlandı

Sağlık Bakanlığı, Çin aşısı CoronaVac için “Acil kullanım onayı” kararı almasıyla sağlık çalışanlarına aşılama yapılabilmesi için yasal süreci tamamlarken, söz konusu aşıyla ilgili Faz-3 çalışması yürüten Brezilya’nın ise yüzde 50.4 oranında etkinlik açıklaması Türkiye’deki tepkileri arttırdı. Bu arada CoronaVac aşısıyla ilgili Hacettepe Üniversitesi’nin öncülüğünde Türkiye’de gönüllü katılımlarıyla yürütülen Faz-3 çalışması sonuçları ise açıklanmadı.

Sağlık Bakanı Koca da, bu akşam Bilim Kurulu üyeleriyle toplantısının ardından Ankara Şehir Hastanesi’nde Türkiye’nin programında “öncelikli risk grubu” olarak belirlediği sağlık çalışanlarına aşılamaya başlanması kapsamında aşı yaptırdı. Böylece Türkiye’de Sinovac aşısı için yürütülen insan üzerindeki deneme süreci Faz-3 kapsamında gönüllü aşı olanlar dışında resmi aşılama programı kapsamında, ilk olarak Sağlık Bakanı Koca ve Bilim Kurulu üyelerine aşı yapılmış oldu.

Koca’yla birlikte sırasıyla Bilim Kurulu üyelerinden enfeksiyon hastalıkları uzmanları olan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Prof. Dr. Hazar Tezer, Prof. Dr. Tevfik Özlü ve Prof. Dr. Ateş Kara’ya aşı yapıldı. Kara, “Aşının enjeksiyon anı dışında korkutucu bir kısmı olmadığını düşünüyorum. Tamamen güvenli olduğunun altını çizmek istiyorum. Herkes mutlaka aşı olsun” çağrısında bulundu.

Koca: “Aşılama programını şeffaf yürütmek önceliğimizdir”

Sağlık Bakanı Koca, aşı uygulaması öncesinde bakanlıkta basın toplantısında ise, “Yarından itibaren tüm Türkiye'de sağlık çalışanlarımızın aşılanmasına başlanacaktır. Aşılar 81 ilimizin halk sağlığı depolarına teslim edilmiştir. Vatandaşlarımız aşılama programının seyrini web sayfası üzerinden canlı olarak takip edebileceklerdir. Aşılama programının son derece şeffaf yürütülmesi en büyük önceliğimizdir” açıklaması yaptı.

Sağlık çalışanları sonrasında risk gruplarına bağlı olarak aşılama programına katılma çağrısını tekrarlayan Koca, “Aşıların üzerinde bulunan karekod sebebiyle ismine tahsis edilen kişi dışında aşının kullanılması da mümkün değildir. Aşının adaletle dağıtılacağından ve Bilim Kurulu'nun belirlediği öncelik sırasından başka hiçbir uygulama olmayacağından emin olmanızı isterim. Tedarik planına uygun şekilde aşılanacak kişiler kendilerine sıra geldiğinde haberdar olacaklar ve randevu alarak aşılarını olmaya gideceklerdir” ifadesini kullandı.

Koca, aşı yaptırma çağrısını “Bugün bizi bir yıl boyunca yıpratan, her hanemize temas eden küresel bir salgının yıkıcı etkisini durdurmak üzere başlattığımız yeni bir dönemin ilk günüdür. Sağlık çalışanlarımızın fedakarca uğraşları ile salgını durdurana kadar aşıyı uygulamakta, tedbir ve kısıtlamalara uymakta kararlıyız. Hepimizin sağlığı ve toplumumuzun huzuru için bu günün öneminin farkında olarak aşılama programına destek olmanızı rica ediyorum” sözleriyle yineledi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG