Erişilebilirlik

Türkiye: Saldırı Rusya ile İlişkilere Yönelik Terör eylemi


Saldırgan Polis Çıktı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Türkiye ile Rusya arasında Suriye’deki savaşa çözüm bulunması ve özellikle Halep’te insani yardım çalışmaları yapılabilmesi konusunda karşılıklı görüşme trafiğinin arttığı bugünlerde, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülmesi başkentte şok etkisi yarattı.

Olayla ilgili bilgilere göre, Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin desteğiyle Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde saat 18.30’da “Gezgin Gözüyle Kalingrad’tan Kamçatka’ya Rusya” başlıklı fotoğraf sergisi açılışı vardı. Açılış, Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov ve Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Gülsün Borgüner tarafından birlikte yapıldı. Konuşmalar sırasında tekbir çektiği ve Halep konusunda Rusya’yı suçlayıcı sözler sarf ettiği video kayıtlarında gözlemlenen saldırgan M. Mert Altıntaş, doğrudan Büyükelçi Karlov’u hedef alarak silahını ateşledi. Karlov’un en az 8 kurşun yarası aldığı ve olay yerinde hayatını kaybettiği ifade edildi. Saldırgan polis memuru M. Mert Altıntaş’ın ise merkeze girişte güvenlik personeline kimlik kartını göstererek, görevli olduğunu söylediği ve bu şekilde rahatlıkla içeriye silahla girebildiği öğrenildi.

Karlov olay yerinde hayatını kaybetti

Konuya ilişkin Türk makamlarınca kameralar önündeki ilk resmi açıklamayı ise, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptı. Soylu, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile birlikte Karlov’un getirildiği Özel Güven Hastanesi önünde konuştu. Soylu, “Bugün saat 19.05 sularında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde "Gezgin Gözüyle Kaliningrad'tan Kamçatka'ya Rusya" adlı fotoğraf sergisinde Rusya Büyükelçisi Sayın Andrey Karlov, konuşması esnasında silahlı bir saldırıya uğramıştır. Kaldırıldığı Güven Hastanesinde saat 19.53'te hayati bulgularının olmadığı tespit edilmesine rağmen hemen yapılan canlandırma müdahalesine cevap alınamamış ve kıymetli dostumuz, Sayın Büyükelçimiz hayatını kaybetmiştir. Dostumuz Rusya Federasyonu’na, Rusya halkına ve ailesine başsağlığı dileklerimizi iletiyorum. Acılarını yürekten paylaşıyoruz” dedi.

Silahlı saldırıyı duyar duymaz olay yeri yakınındaki Çankaya Polis Merkezi’nden görevlilerce müdahalede bulunulduğunu kaydeden Soylu, silahlı çatışma devam ettiği sırada özel hareket ekibince saldırgan Altıntaş’ın etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Soylu, “Saldırgan 24 Haziran 1994, Aydın Söke doğumlu. Manisa Şehzadeler nüfusuna kayıtlı, Söke Cumhuriyet Anadolu Lisesi mezunu, İzmir Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksekokulu mezunu ve halen Ankara Çevik Şube Müdürlüğünde görev yapan ve 2,5 yıldır bu görevde bulunan Mevlüt Mert Altıntaş” bilgisini paylaştı.

“Emanetimizdeki dostumuza yönelik hain bir eylem”

“Bu suikast, bu saldırı, bu terör eylemi, Türkiye-Rusya ilişkilerine gerçekleştirilmiş bir terör eylemidir" diyen Soylu, "Bu, büyük bir provokasyondur. Özellikle Türkiye-Rusya ilişkilerinin çok iyi olduğu bir safahatta, bir dönemde gerçekleştirilen bu acımasız terör eyleminin, Türkiye'ye sıkılmış bir kurşun olduğunu ve milletimizin emanetinde olan, ülkemizin emanetinde olan bir dostumuza yönelik hain bir eylem olduğunu düşünüyoruz. Bilinmelidir ki bu suikast, bizi ve ülkemizi derinden üzmüştür. Bu saldırı ve terör olayı bizi ve ülkemizi derinden yaralamıştır. Bu vesileyle tekraren hem Rusya Federasyonu'na, dostumuz Rusya halkına ve aynı zamanda kıymetli ailesine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz” diye konuştu.

Bakan Soylu, Özel Güven Hastanesi’ndeki yaralılarla ilgili de “Olay esnasında yaralanan Leyla Gündoğan, Arnavutluk doğumlu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu tespit edebildiğimiz Anastas Zımbırıkalı ve Anıl Değer, olay yerinden acilen Güven Hastanesine getirilmiştir. Yaralılardan Anıl Değer taburcu olmuştur. Yaralılarımızdan birisi ayağından birisi de kolundan şu anda tedavi altındalar,” bilgisini aktardı.

Işık saldırının zamanlamasına dikkat çekti

Açıklama sırasında İçişleri Bakanı Soylu, hemen yanındaki Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın normal koşularda bugün saat 21.00’de Rusya’ya gideceğini ancak bu gelişme üzerine yarın sabah Moskova’da olacağını da ifade etti.

Bakan Işık ise, hastane önünde konuşmadı ancak konuya ilişkin yazılı bir açıklamada bulundu. Işık, yazılı açıklamasında, “Büyükelçi Karlov’un hayatını kaybettiği hain terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyorum. Bu hain saldırının ardında her kim varsa ortaya çıkarılacaktır. Bu alçak saldırının yarın Rusya’da yapmayı planladığımız görüşmelerin hemen öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekicidir” dedi.

Çavuşoğlu Moskova’da açıklama yaptı

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Ankara’daki saldırı sırasında Salı günkü görüşmeler için Rusya’nın başkenti Moskova yolundaydı. Çavuşoğlu da, Moskova’ya vardığında TRT Haber aracılığıyla yayımlanan açıklamasında, olayla ilgili bilgiyi uçaktan indiğinde Ankara’dan edindiğini ve Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştüğünü söyledi. Salı günkü görüşmeler öncesinde bu tür bir saldırı düzenlenmesine dikkat çeken Çavuşoğlu, Karlov’un kendisi için bir dost olduğunu ve ölümünden dolayı üzüntü duyduğunu dile getirdi.

Öncesinde Türk Dışişleri Bakanlığı’nca yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, “Bu alçakça terörist saldırıyı lanetliyoruz. Olayın faili etkisiz hale getirilmiştir. Bu elim olay en geniş şekilde ve tüm boyutlarıyla tahkik edilecek olup, sorumlular Türk adaletinin önüne çıkarılacaktır. Büyükelçi Karlov, Türkiye’de zor bir dönemde son derece başarılı çalışmalar yürütmüş, gerek şahsi gerek mesleki özellikleriyle tüm devlet kademesinin takdirini kazanmış müstesna bir diplomattır. Anısı her zaman bizimle olacaktır. Bu saldırının Türkiye-Rusya dostluğunu gölgelemesine izin vermeyeceğiz. Bu saldırı, terörün en iğrenç ve barbarca yüzünü göstermiştir. Türkiye, Rusya’yla ve tüm diğer ortaklarıyla birlikte terörizmle mücadele için her türlü çabayı kararlılıkla göstermeye devam edecektir” mesajları verildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG