Erişilebilirlik

Türkiye’de Barzani Çizgisinde Yeni Kürt Partisi


Türkiye’de Barzani Çizgisinde Yeni Kürt Partisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:25 0:00

Kuruluş toplantıları yaklaşık 7 aydır süren Kürdistan Demokrat Partisi ya da kısa adıyla KDP siyaset hayatına başlıyor. Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi kuruluş için resmi başvuruda bulundu. Aslında partinin geçmişi 60’lı yıllara uzanıyor. KDP, 11 Temmuz 1965 yılında Diyarbakır’da illegal olarak kurulan KDP isimli örgütün devamı niteliğinde.

Partinin kurucularından Sertaç Bucak, Kürt siyasetine çoğulculuk kazandırmak amacıyla yola çıktıklarını söylüyor. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Bucak, Kürt sorununun çözümüne katkı sunmak için yola çıktıklarını vurgulayarak, Mesut Barzani’nin lideri olduğu KDP ile ilişkilerini şöyle açıkladı:

“Biz siyasal olarak bi birine çok yakın iki partiyiz ama organik olarak iki farklı partiyiz. Bunu böyle ifade etmek daha doğrudur. Düşünsel bazda yakınlıklarımız vardır. KDP’ler Kürdistan’da ilk kurulan, ulusal mücadeleye ilk katılan partiler olduğu için markalaşmış partilerdir. İsim benzerliği var, düşünsel bazda örtüşme yoğun, farklı siyasal koşullarda farklı yerlerde… Bütün Kürt partileriyle temasımız var. Kürtler arası dayanışmadan yanayız. KDP’lerin hepsi ile siyasal ilişkilerimiz var birbirlerine destek oluyor ama bunların hepsi düşünsel bazdadır.”

Bucak, Kürt sorununun çözümünde şiddeti reddettiklerini vurgulayarak, hedeflerinin Kürtler’in kendi kendini yönetmesi olduğunu söyledi. Bucak, “Biz Kürt sorununun çözümünde şiddeti siyasal mücadelenin aracı olarak reddediyoruz. Çünkü içinde bulunduğumuz koşullarda şiddete dayalı mücadelenin başarı şansını olmadığını düşünüyoruz. Geçmişin tecrübelerinden biliyoruz. Dünyadaki değişimleri de gözönüne alarak söylüyoruz. Biz demokratik bir partiyiz. Sağ ve sol anlamda ideolojik bir parti değiliz, saflarımız herkese açıktır. Kürdistan terimini özellikle kullanıyoruz. Yalnız Kürtler değil ulusal ve dinsel azınlıklar da yaşıyor. Onların sorunlarını da kucaklıyoruz. Biz milli bir partiyiz çünkü Kürt sorununun milli mesele olduğunu düşünüyoruz. Kürtler’in kendi topraklarında kendilerini yönetmelerini istiyoruz. Programımıza Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkını koyduk. Bu çözüm biçimidir. Buradaki en önemli şey Kürtler’in kendi ülkelerinde iktidar olup kendi kendini yönetmesidir. Bunun biçimleri var dünyada, federal biçim olabilir konfederal olabilir otonomi olabilir ya da bağımsız bir devlet olabilir. Kürt sorununu demokratik yollarla eşitlik temelinde çözmek istiyoruz. Bize verilen hiçbir şey lütuf değil. Halkın iradesi vardır biz iradeye sahip çıkmak istiyoruz. Kürt sorununun çözümü için içinde bulunduğu koşullara göre adım atacağız” dedi.

Peki, yeni parti HDP’ye alternatif olacak mı? Bucak, alternatif olacakları iddialarını kabul etmiyor. Bucak, “Biz Kürt siyasetinde alternatifiz. Hiçbir Kürt hareketine alternatif değiliz, kendi projelerimiz kendi çözüm önerilimiz var. Biz bütün Kürdistanlı örgütleri kardeşimiz olarak nitelendiriyoruz. Farklı düşündüğümüz için farklı partilerdeyiz. Farklılıklar birbirimize karşıt olmamız anlamına gelmiyor. Bütün Kürdistanlı partiler Kürt sorununun çözümünü hedefledikleri zaman, asgari koşullarda, ulusal sorunumuzun çözülmesi için ortak hareket etmek bizim için önemli. Alternatif farklılıkları ya da rekabeti demokratik, siyasal çoğulculuğun gereği olarak algılıyoruz. Siyasetimizle alternatif olacağız İlelebet muhalif olmak istemiyoruz. İktidar olmak istiyoruz. Şiddet konusunda çok netiz. Türkiye Kürdistanı’nda içinde yaşadığımız bölgede, silahlı mücadele çıkmaz bir yol olmuştur. Bu sorunu silahla çözülmeyeceğini savunuyoruz. Hegemonyal düşünmüyoruz. Burada bütün örgütlerin varlığına saygılıyız. Epey farklılıklarımızın olduğunu düşünüyoruz. İsimlere takılmıyorum. Önemli olan sizin merkezi hükümete karşı talepleriniz hangi düzeyde. Adı otonomi de olabilir federasyon da olabilir” diye konuştu.

KDP ilk etapta, Kürtler’in yaşadığı Doğu ve Güneydoğu’daki 25 kentte örgütlenecek. Partinin sonraki hedefi ise bölgedeki belediyeleri almak. 2000’li yılların başında PKK’dan ayrılarak Kürdistan Yurtsever Demokratik Partisi’nin (PWD) kuran eski PKK yöneticilerinden Nizamettin Taş ta KDP’nin kurucuları arasında bulunuyor. Partinin kuruluş başvurusu, 1965 yılında illegal olarak kurulan ilk KDP’nin kuruluş yıldönümü olan 11 Temmuz yapılacak.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG