Erişilebilirlik

Türk Kuru Yük Gemisi Ukrayna’dan Ayrıldı


Türk ve Rus askeri heyetleri, gıda krizinin çözümü ve Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl yüklü gemilerin tahliyesiyle ilgili dün Moskova’da biraraya gelirken, Mariupol’da bekleyen Türk kuru yük gemisi Ukrayna’dan ayrıldı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, gıda krizinin çözülmesi, Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl yüklü ticari gemilerin tahliyesi, Borispol Havalimanı'nda kalan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait uçakların Türkiye'ye emniyetle ulaşımı gibi konuları ele almak üzere Milli Savunma Bakanlığı’ndan askeri bir heyetin dün Rusya'ya gittiği belirtildi.

Açıklamada, Türk ve Rus Savunma Bakanlıkları arasındaki görüşmelerin “yapıcı ve oldukça olumlu havada geçtiği" kaydedildi.

“‘Azov Concord’ Mariupol’dan ayrıldı”

Moskova’daki görüşmenin ilk somut sonucunu da verdiği belirtilerek, “günlerdir bekleyen Türk kuru yük gemisi, Ukrayna limanından ayrıldı. ‘Azov Concord’ isimli Türk gemisi, Rus ordusu ve ayrılıkçıların kontrolundaki Ukrayna’nın Mariupol limanından ayrılan ilk yabancı gemi oldu” denildi.

Toplantıda ayrıca Türkiye, Birleşmiş Milletler, Rusya ve Ukrayna arasında önümüzdeki günlerde İstanbul’da yapılması planlanan görüşmeler de ele alındı. Savunma Bakanlığı açıklamasında, “Görüşmelerin yapılmasına yönelik anlayışın oluştuğunu” kaydetti.

Güvenli deniz koridorları

Ukrayna tahılının ihracatı için Karadeniz’de güvenli bir deniz koridoru açılmasıyla ilgili görüşmeler yürütülüyor.

Reuters haber ajansının Türkiye Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, üzerinde görüşülen planla Ukrayna’nın Karadeniz’deki liman kenti Odesa’dan Kiev yönetiminin gözetiminde üç koridor oluşturulması amaçlanıyor.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesi, Kiev’in Karadeniz’den yaptığı tahıl ihracatın durdurmuş ve gıda sıkıntısına yol açmıştı. Moskova tahıl krizinden Batı’nın yaptırımlarını sorumlu tutuyor.

Birleşmiş Milletler ise Türkiye’nin yardımıyla tahıl ihracatının devamı için güvenli bir deniz koridoru oluşturulmasına onay veriyor.

Hem Ukrayna hem de Rusya koridor oluşturulması planının kabul edilmesi için bir dizi koşul öne sürüyor. Moskova, tahıl ve gübre ihracatını kolaylaştırmak için Batı'nın uyguladığı bazı yaptırımların kaldırılmasını isterken, Kiev de limanları için güvenlik garantisi talep ediyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG