Erişilebilirlik

Türk Kargo Uçağı Kırgızistan'da Düştü: 37 Ölü


Hong Kong'dan havalanan bir Türk kargo uçağı Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki Manas havaalanı yakınlarına pazartesi günü yerel saatle 01.20'de düştü.

ACT Havayolları'na ait Boeing 747-400 F tipi uçağın düşmesi sonucu dördü mürettebat, 29'u sivil 37 kişi hayatını kaybetti.

Uluslararası haber ajansı AFP'ye konuşan Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Muhammed Ali Abulgaziev, ilk bilgilere göre kazanın pilotaj hatası sonucu meydana gelmiş olabileceğini söylerken Kırgizistan Acil Durum Bakanı bir Kırgız Radyosu'na yaptığı açıklamada, kazanın meteorolojik koşullardan kaynaklanmış olabileceğini ifade etti.

Kazanın gerçekleştiği sırada yoğun sis altında olan bölgede görüş mesafesinin 150 metre civarında olduğu belirtiliyor.

Kırgızistan Hükümet Sözcüsü Elmira Cheripova ise AFP'ye yaptığı açıklamada, uçağın Datcha-Suu köyündeki evlerin üzerine düştüğünü ve bu evlerde yaşayan vatandaşların uykuda ölüme yakalandıklarını söyledi.

Kırgızistan hükümeti kaza hakkında derhal soruşturma başlatırken Ulaştırma Bakanlığı da Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu'ndan iki uzmanı kazayı incelemek üzere Bişkek'e gönderdi.

ACT Havayolları ise mycargo.aero adlı internet sitesinden yaptığı açıklamada Hong Kong-Bişkek seferi yapan uçağın TC-MCL adlı uçağın bilinmeyen bir nedenle düştüğünü açıkladı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı, ülkede bir günlüğüne "ulusal yas" ilan etti.

Türk Kargo Uçağı Kırgızistan'da Düştü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

ACT Havayolları ismini myCARGO olarak yenilemişti

Kazada kaptan pilot İbrahim Gürcan Dirancı, ikinci pilot Kazım Öndül ile birlikte yükleme uzmanları Melih Aslan ile İhsan Koca’yı kaybeden ACT Havayolları, 2004 yılından bu yana hava taşımacılığı yapıyor. Yavuz Çizmeci ve Dağlar Çizmeci tarafından kurulan şirket, önce Amerikan HBK Investments, ardından da Suudi Arabistan merkezli Manara Investments ile işbirliği yaptı.

2011 yılında şirketin %49’unu Çin menşeili HNA Group’a satan ATC, markasını myCARGO olarak değiştirdi.

%50,9 hissesi Türk yatırımcı Dağlar Çizmeci'nin elinde bulunan havacılık şirketinin filosunda sekiz adet Boeing 747 bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG