Erişilebilirlik

Türk Büyükelçi’den ABD’ye ‘Hayalkırıklığı' Mesajı 


Amerikan Türk Konseyi (ATC) ve Türk Amerikan İş Konseyi (TEİK)’in düzenlediği konferansın ikinci gününde Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç söz aldı. Büyükelçi Kılıç konuşmasında, Türk-Amerikan ilişkilerinde sorun teşkil eden başlıklara tek tek değinirken, Türkiye’nin ABD’nin YPG’ye verdiği destek ve S-400 konusunda gelen tepkilerden duyduğu hayal kırıklığını anlattı.

Serdar Kılıç, Türkiye ve Amerika’nın birbirine hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyduğunu söyleyerek sözlerine başladı. Ancak “Farklı coğrafyalarda yaşayan iki müttefikin her konuda hemfikir olmamasının doğal olduğunu ve görüş ayrılıklarını da diyalogla aşmak istediklerini” belirtti.

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemi konusunda “S-400 kararı bir gecede alınmadı. Evveliyatı var” diyen Kılıç, karar verme sürecini anlatırken “Teknoloji transferi ve ortak üretim istedik. Ancak müttefikimizden fiyat olarak olağan bir müşteri muamelesi gördük” dedi. Patriot teklifini “geç gelen yetersiz bir teklif” olarak niteleyen Büyükelçi Kılıç, ABD’den gelen tehditkar söylemin yardımcı olmadığını, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına yönelik tehditlerin çıkarlara hizmet etmediğini vurguladı.

Türkiye’nin başka kaynaklar aramasının ABD için sürpriz olmaması gerektiğini kaydeden Serdar Kılıç, S-400 sürecinin de son derece şeffaf şekilde yürütüldüğünü söyledi.

Büyükelçi Kılıç, ABD’li senatörlerden ve yetkililerden gelen “Türkiye seçimini yapmalı” açıklamalarına atıfta bulundu, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması çağrılarını "hayal kırıklığı" olarak niteledi. Kılıç, S-400 alımıyla Türkiye’nin yöneliminde değişiklik olmayacağını, Türkiye’nin NATO değerlerinin hala güçlü bir savunucusu olduğunu söyledi.

Serdar Kılıç Amerika’nın Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü YPG’ye desteğini de gündeme getirdi. “YPG bölgede ABD’nin temsil ettiği değerlere karşı faaliyetlerde bulunuyor. ABD’nin buna rağmen YPG’yi güvenilir ortak olarak nitelemesi büyük hayal kırıklığı. CIA, YPG’nin ABD tarafından terör örgütü olarak görülen PKK’nın Suriye kolu olduğunu açıkça söylüyor” şeklinde konuştu.

Büyükelçi Kılıç “15 Temmuz darbe girişiminin arkasında bulunan Fethullah Gülen’in özgür şekilde ABD’de yaşaması da sadece Türk Büyükelçisi için değil, Türk halkı için de hayal kırıklığı” dedi.

Serdar Kılıç konuşmasında "ABD ve Türkiye dostlarına" da, "Sesinizi yükseltin, bu ortaklığı koruyun. Pişman olmayacaksınız” mesajını verdi.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG