Erişilebilirlik

Trump’tan Kuzey Kore’ye Gıda Yardımına Yeşil Işık


Güney Kore, Başkan Donald Trump’ın Kuzey Kore’ye insani yardım ulaştırılması planını desteklediğini belirtti. Birleşmiş Milletler (BM) ülkenin onlarca yıldır yaşadığı en kötü hasat dönemiyle karşı karşıya olduğunu bildirmişti.

Trump ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore’nin yeni füze denemelerine rağmen, telefonda 35 dakika süreyle Kuzey Kore’yle diyalog yolları üzerinde görüştü.

Güney Kore Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Başkan Trump’ın Kuzey Kore’ye yapılacak insani yardımı zamanlı ve olumlu bir girişim olarak gördüğü ve desteklediği kaydedildi.

Açıklamada Trump’ın yakın bir gelecekte Güney Kore’ye yapması planlanan ziyaret hakkında da konuşulduğu kaydedildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamadaysa, Trump ve Moon’un Kuzey Kore’yle ilgili son gelişmeleri ele aldıkları ve ülkenin nihai olarak nükleerden tam anlamıyla arınmasının nasıl hayata geçirileceğini görüştükleri bildirildi.

Trump geçen ay Kuzey Kore’ye yaptırımların hafifletilmesini düşünüp düşünmediği sorusuna, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon ile birlikte bazı insani yardımları değerlendirdikleri ve Güney Kore’nin Kuzey’e gıda yardımı yapabileceği yanıtını vermişti.

Cuma günü yayınlanan bir BM raporu 10 Kuzey Koreli’den dördünün gıda sıkıntısı yaşadığının ve zaten minimal olan kişi başına düşen gıda payının bu yıl yaşanan kötü hasatla beraber daha da azalabileceğinin altını çizmişti.

Güney Kore açıklamasında ayrıca, Kuzey’in silah denemelerine rağmen Trump ve Moon’un nükleer silahlardan arınma görüşmelerine en kısa sürede yeniden başlamanın yollarını görüştüklerini bildirdi.

Kuzey Kore’nin Cumartesi günü yaptığı silah denemeleri askeri uzmanlara göre kısa menzilli karadan karaya balistik füze denemeleriydi. Trump ve yönetimi bu denemelere ciddi tepki göstermedi.

Cumartesi günkü Twitter mesajında Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’la bir anlaşmaya varacakları konusunda hala umutlu olduğunu belirtmişti.

Uzmanlar, Kuzey Kore’nin silah denemelerini Şubat ayında yapılan Trump-Kim zirvesinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Washington’a görüşmeleri yeniden başlatması için baskı uygulamak amacıyla yaptığı şeklinde yorumladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG