Erişilebilirlik

Trump'ın Senato'da Yargı Süreci Başladı


Senato'daki en kıdemli Cumhuriyetçi senatör Chuck Grassley Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts'a yemin ettirdi
Senato'daki en kıdemli Cumhuriyetçi senatör Chuck Grassley Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts'a yemin ettirdi

Donald Trump’ın azledilmesiyle ilgili Senato’daki yargılama süreci, savcılık görevini üstlenecek Temsilciler Meclisi’nin azil maddelerini bugün resmi olarak sunmasıyla başladı. Azil savcısı yedi üye dün olduğu gibi tekrar Senato binasına geldi. Bu yedi üyeden başsavcı olarak görev yapacak olan Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Adam Schiff kürsüde azil maddelerini okudu. Senato maddeleri resmi olarak kabul etti.

Normalde senatörler için ayrılan kürsüde, "Senato'nun izniyle, şimdi azil maddelerini okuyacağım" diyerek söze başlayan Schiff, daha sonra 9 sayfalık gerekçeleri okudu.

Adam Schiff
Adam Schiff

Duruşmalara başkanlık edecek olan Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts da bugün Senato'ya giderek yemin etti. Roberts'a yemini Senato'daki en kıdemli Cumhuriyetçi senatör Chuck Grassley ettirdi. Roberts'ın ardından da jüri görevi yapacak 100 senatör tek tek tarafsızlık yemini etti. Senatörlere de Başyargıç John Roberts yemin ettirdi.

Böylece azil süreci artık yargılama safhası için Senato'ya resmen taşınmış oldu. Senato, yargılama sürecinde azil mahkemesine dönüşüyor. Senato'daki esas oturumların gelecek Salı günü başlaması planlanıyor. Oturumlar iddia ve savunma tarafının açılış sunumlarıyla başlayacak.

Trump’ın en önemli destekçisi Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell bugün Genel Kurul oturumunu açarken, Pelosi'nin azil maddelerini imzalarken kullandığı kalemleri hatıra olarak Kongre üyelerine vermesini eleştirdi.

McConnell, “Bu hareket, Temsilciler Meclisi’nin taraflı tutumunu tek bir karede temiz bir şekilde göstermiş oldu. Bu süreç başından sonuna açıkça taraflıydı” dedi.

Amerika'daki önemli imza törenlerinde geleneksel olarak bu uygulama yapılabiliyor.

Senato azınlık lideri Demokrat Chuck Schumer da partisinin, yargılamaya Temsilciler Meclisi sürecinde değerlendirilemeyen yeni tanıkların ve belgelerin eklenmesi talebini yineledi. Schumer, “Başkan ne saklıyor, neyden korkuyor?” diye sordu.

Konuyla ilgili bugün açıklama yapan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de, talebe karşı çıkan Cumhuriyetçiler'in gerçeklerden korktuğunu söyledi. Pelosi, "Amerikan halkı iddiaları gördü. Daha fazla kanıt isteyen iddialar da var ve bunların belgelenmesi gerek. İşte bu nedenle Cumhuriyetçiler olaylardan ve gerçeklerden kaçınmak istiyorlar. Belgeleri görmek istemiyorlar, görgü tanıklarını dinlemek istemiyorlar, yeni ortaya çıkacak her şeyi görmezden gelmek istiyorlar" dedi.

Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi azınlık lideri Kevin McCarthy ise Amerikan halkının geçmişe dönüp baktığında Başkan’ın bu kadar zayıf bir davayla görevden alınmaya çalışılmasını, üzücü ve uzun bir süreç olarak hatırlayacağını söyledi.

Başkan Trump’ın ekibi Senato’daki yargılamanın iki haftadan fazla sürmeden aklanma kararının çıkmasını bekliyor. Ancak yeni tanıkların ifade için çağrılması bu süreyi uzatabilir.

Yeni tanıkların çağrılmasına Cumhuriyetçi senatörler arasındaki küçük bir grup de sıcak bakıyor. Bu senatörler arasında Susan Collins, Mitt Romney, Lisa Murkowski ve Lamar Alexander bulunuyor. 100 üyeli Senato'da 45 Demokrat, bağımsız ama Demokratlar'dan yana duran iki senatör, 53 de Cumhuriyetçi senatör bulunuyor. Yani dört Cumhuriyetçi senatörün Demokratlar'a destek vermesi halinde, McConnell’ın yeni tanıkların dinlenmesine muhalefet etmesinin önüne geçilebilecek.

Demokratlar Trump’a yakın en az dört ismin tanık olmasını istiyor. Bunlar arasında eski güvenlik danışmanı John Bolton ve Beyaz Saray Genel Sekreter Vekili Mick Mulvaney de var. Başkan Trump’ın isteğiyle bu iki isim de Temsilciler Meclisi’nde tanıklık etmedi ancak Bolton celp gönderilmesi halinde Senato’da tanıklık edeceğini söylemişti.

2012 Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olan Mitt Romney de, eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un ifade vermesini istediğini belirtmişti.

Temsilciler Meclisi’ndeki soruşturmayı idare eren İstihbarat Komisyonu Başkan Adam Schiff ve azil maddelerini onaylayan Adalet Komisyonu Başkanı Jerrold Nadler, 7 kişilik savcı ekibine başkanlık edecek.

Trump'ın görevinden azledilmesi kararı içinse üçte ikilik çoğunluk, yani 67 senatörün oyu gerekiyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG