Erişilebilirlik

‘Başkan Trump Ukrayna’da Olup Biteni Çok İyi Biliyordu’ 


Donald Trump’ın kişisel avukatı Rudy Giuliani’nin ortaklarından Lev Parnas, Başkan’ın kendisine siyasi yarar sağlayacak soruşturmaları yürütmesi için Ukrayna hükümetine baskı yapma çalışmalarından haberdar olduğunu söyledi.

MSNBC televizyonundan Rachel Maddow’un sorularını yanıtlayan Lev Parnas, “Trump olup bitenden çok iyi haberdardı” dedi.

New York Times gazetesi de Parnas’ın “Trump’ın, Rudy Giuliani’nin Ukrayna’da ne yaptığını, ne işlerin döndüğünü, hepsini çok iyi bildiğine hayatım üzerine bahse girerim” dediğini bildirdi.

Trump daha önce, kişisel avukatı Giuliani’yi eski başkan yardımcısı ve 2020 başkanlık seçimlerinde olası rakibi Joe Biden hakkında karalayıcı bilgi bulmaya çalışması için Ukrayna’ya gönderdiğini reddetmişti.

Ancak Parnas, MSNBC’nin tanınan sunucusu Maddow’un sorularını yanıtlarken, Trump için “benim tüm hareketlerimden haberdardı” ifadesini kullandı.

Parnas, “Rudy Giuliani ya da Başkan’ın rızası olmadan bir şey yapamam. Sahada onların işini yürütüyordum” diye konuştu.

Parnas, Giuliani’yle birlikte çalışırken görevinin, Joe Biden ve Ukraynalı gaz şirketi Burisma için çalışan oğlu Hunter Biden’ın yolsuzluğa karıştığını gösteren delil bulmak için üst düzey Ukraynalı yetkililerle görüşmek olduğunu anlattı.

Trump’ın, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’den Bidenlar’ın soruşturulacağı sözünü alıncaya kadar Ukrayna’ya yardımları askıya aldığı iddia ediliyor. Bu iddialar üzerine Temsilciler Meclisi’nde Trump hakkında azil soruşturması başlatıldğı ve hakkında biri görevini kötüye kullanma, diğeri Kongre’nin çalışmasını engelleme olmak üzere iki azil gerekçesi onaylandı.

ABC Televizyonu'nun Beyaz Saray ve Kongre muhabiri Katherine Faulders, dün gece paylaştığı bir Twitter mesajında, Giuliani’ye Parnas’ın söyledikleri hakkında yorumu olup olmadığını sorduğunu ve Giuliani’nin “Hiçbir yorumum yok, kendisi çok üzücü bir vaka” diye yazdığını belirtti.

Parnas programda yaptığı açıklamada, “Benimle konuşmaları için bir sebep yok. Neden Cumhurbaşkanı Zelenski’nin yakın çevresi, İçişleri Bakanı Arsen Avakov, tüm bu kişiler ya da eski Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko benimle buluşsun? Onlara benimle buluşmaları söylendi. Onlar da bu sırrı saklamaya çalışıyor” diye konuştu.

Lev Parnas, Trump’ın Ukrayna’ya olan ilgisinin hiçbir zaman hükümet yolsuzluğunun üzerine gitmekle alakası olmadığını, “tüm derdinin Joe Biden ve Hunter Biden olduğunu” kaydetti.

Trump’ın Parnas’ı tanımadığı şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine Parnas, “Yalan söyledi” dedi. Parnas, haftanın dört ya da beş günü Ukrayna’da Giuliani’yle bulunduğunu ve o sırada Trump’ın Giuliani’yle sürekli temas halinde olduğunu söyledi.

Parnas, “doğruları ortaya dökmek” istediğini belirterek, “Bu, ülkemiz için, benim için önemli. Şu anda söylenen birçok şey doğru değil” ifadesini kullandı.

Parnas ve Giuliani’nin diğer bir ortağı Igor Fruman, Trump kampanyasına yasa dışı bağışlar yaptıkları suçlamalarından dolayı yargılanıyor. İkisi de haklarındaki suçlamaları reddetmişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG