Erişilebilirlik

Trump'ın Göçmen Yasağı Hakkında Türkler Ne Düşünüyor?


Trump'ın Göçmen Yasağı Hakkında Türkler Ne Düşünüyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

Amerikan’ın yeni Başkanı Donald Trump, 20 Ocak'ta Barack Obama'dan görevi devraldıktan sonra Müslümanlara yönelik söylemleri ve çoğunluğu Müslümanlardan oluşan 7 ülke vatandaşlarının Amerika’ya girişini kısıtlayan kararnamesiyle birçok kesimden ağır eleştirilere maruz kalmıştı.

Her ne kadar Başkan Trump’ın bu 7 ülke için verdiği karar federal mahkemelerce geçici olarak durdurulmuş olsa da Trump’ın Müslümanlara yönelik tutumu Amerika’nın birçok eyaletinde protestolara neden oldu.

Peki nüfusunun yüzde 99’u Müslümanlardan oluşan Türkiye’de, Donald Trump’ın Müslümanlara karşı tutumunu vatandaş nasıl değerlendiriyor? Amerika’nın Sesi televizyonu sizler için araştırdı.

Hande Sağlam, Başkan Trump’ın 7 ülke için seyahat kısıtlaması kararnamesine imza atmasını "ırkçılık" olarak değerlendirirken, bu tarz kararların çok kötü sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Amerika halkının bu karara karşı düzenlediği protesto eylemlerini çok yerinde bulduğunu söyleyen Sağlam, burada konunun din, ırk veya Müslümanlık değil, insanlık olduğunu dile getirdi. Sağlam, ileride oluşabilecek kaosu engellemek adına, federal mahkemelerin Trump’ın kararını durdurmasını da çok doğru bir karar olarak nitelendirdi. Müslümanların terör yanlısı olmadıklarını belirten Hande Sağlam, Amerika’nın yeni başkanının aldığı bu kararların, ileride teröre neden olabileceğini sözlerine ekledi.

Tekstil sektöründe çalışan Harun Yarışçı, bu tarz kararların ikilem doğuracağına ve insanların birbirleriyle çatışmalarına sebep olacağına değindi. Toplumu yönlendiren bütün liderlerin barışçı politikalar uygulaması gerektiğini söyleyen Yarışçı, din, dil, ırk ayrımı olmadan birarada yaşamaları gerektiğine vurgu yaptı.

Ayfer Sağlam da, Trump’ın Müslümanlara yönelik söylemlerini ve aldığı kararları hoş karşılamadığını ve bunun ayrımcılık olduğunu belirtti ancak Ortadoğu’da görülen terör ve iç savaştan ötürü, Müslümanların da bazı açılardan bu kararların alınmasında payı olduğunu dile getirdi.

Avukat Ömer Berke ise, Trump’ın kararlarını "çılgınlık" olarak değerlendirirken "yapılan işin hiç bir mantığının olmadığını" savundu. "İslami terör" söylemini doğru bulmadığını ifade eden Berke, terörü yapanın ırkının ne olduğunun önemi olmadığına, terörün nereden gelirse gelsin terör olduğuna vurgu yaptı. Trump’ın durulacağına inandığını belirten Berke, bir Türk olarak "demokrasiye aykırı alınmış" bu kararlara alışık olduğunu bu yüzden çok da yadırgamadığını belirtti.

Amerika gibi bir ülkenin başkanının Müslümlar'a yönelik tutumunu doğru bulmadığını söyleyen Verda Uçan, bu tutumun terör saldırılarını tetikleyebileceğini söyledi.

Turhan Topçu, Trump’ın Müslümanlara yönelik tutumunun şiddeti körükleyeceği ve insanların öfkeye kapılmalarına sebep olacağı görüşünü dile getirdi. Topçu, 7 ülke vatandaşının Amerika’ya giriş yasağını onaylayan Trump’ın, demokratik bir ülkeye yakışmayan bir tavır sergilediğini savundu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG