Erişilebilirlik

Trump’ın Göç Yasağı Üzerinde Yargı Savaşı


Amerika’da yaklaşık 100 şirket, iki eyalet yönetimi ve iki eski dışişleri bakanı, San Francisco’daki 9. Temyiz Mahkemesi’ne Başkan Donald Trump’ın 7 Müslüman çoğunluklu ülkenin vatandaşlarına koyduğu ülkeye geçici giriş yasağına karşı itirazlarını içeren dilekçelerini sundu.

Eski dışişleri bakanları John Kerry ve Madeleine Albright dahil bir grup ileri gelen Demokrat, Trump’ın kararnamesinin “yanlış planlandığı, uygulandığı ve anlatıldığını” savunarak, mahkemeye yasağı bloke etmeyi sürdürmesi çağrısında bulundu.

Grubun mahkemeye sunduğu dosyada, Trump’ın yasağın ulusal güvenliği güçlendireceği tezine rağmen, “Kararın nihayetinde bizi daha güvenli olmak yerine Amerika’nın ulusal güvenliğine zarar vereceğini düşünüyoruz” ifadesi kullanıldı.

Trump’ın Göç Yasağı Üzerinde Yargı Savaşı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:12 0:00

Buna ilaveten, aralarında Apple, Facebook, Google, Microsoft ve Twitter gibi Silikon Vadisi devlerinin de bulunduğu 97 teknoloji şirketi de mahkemeye, seyahat yasağına karşı açılan davayı destekleyen dosyalar sundu.

Washington eyaletinden Bölge Mahkemesi Yargıcı James Robart geçen hafta verdiği kararda, Trump’ın göç yasağı kararnamesinin uygulanmasını geçici olarak durdurmuştu. Dün de temyiz mahkemesi, Trump yönetiminin seyahat yasağının tekrar yürürlüğe konması talebini reddetmişti.

Tarafların temyiz mahkemesine görüş bildirmek için bugün akşama kadar süreleri bulunuyor. Üç yargıçlı 9. temyiz mahkemesinin kararı hızlı biçimde açıklaması beklenirken, yargı uzmanlarına göre, konunun nihayetinde Anayasa Mahkemesi’ne taşınması muhtemel görülüyor.

Trump’dan yargıya sert suçlama

Trump dün Twitter üzerinden yaptığı açıklamada yargıç James Robart’ı hedef almayı sürdürdü. Trump, “Yargıc ülkemizin kapılarını potansiyel teröristlere ve en iyi çıkarlarımızı kalpten benimsemeyen diğerlerine açtı. Kötü insanlar çok mutlu,” ifadesini kullandı.

Başkan Trump ayrıca, İç Güvenlik Bakanlığı’na Amerika’ya giren kişileri çok dikkatli kontrol etmeleri talimatı verdiğini belirterek, mahkemelerin işi “çok zorlaştırdığını” savundu.

Başkan Yardımcısı Mike Pence, Trump’ın yargıç Robart’a eleştirilerine destek vererek, başkanın kendisini “özgün” şekilde dile getirdiğini ve Amerikan halkının bu tarzı sevdiğini belirtti.

Pence NBC kanalında yayınlanan Meet the Press programına verdiği mülakatta, “Yargıcın bu davada sergilediği hareket, Amerikan dış politikası ve ulusal güvenliği hakkında karar vermesi, Başkan’ı çok düş kırıklığına uğrattı” dedi

Ancak CNN’e konuşan Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, eleştirilerde yargıçları hedef göstermenin pek doğru bir yol olmadığını söyledi.

McConnell, “Hepimiz teröristleri Amerika’nın dışında tutmak istiyoruz ama seyahati durduramayız. Elbette bizimle deniz aşırı ülkelerde birlikte savaşan Müslüman müttefiklerimizin Amerika’ya seyahat edemediğini görmek istemeyiz. Bu konuda dikkatli olmalıyız,” diye konuştu.

Temsilciler Meclisi’nde Demokrat Azınlık Lideri Nancy Pelosi de, NBC’ye yaptığı açıklamada, “Anayasa’yı onurlandırdıkları müddetçe” geçici askıya almaya izin veren bir düzenleme üzerinde çalışmaya hazır olduğunu kaydetti.

Yargıcın kararının ardından Gümrük ve Sınır Muhafaza İdaresi geçerli vizeleri olanların Amerika’ya girişlerine izin vermeye başladı.

Ancak Somalili bir mülteci, Amerika’ya yerleştirilmeleri Trump’ın kararnamesiyle bloke olan 140 civarında mültecinin kamplarına geri gönderildiğini ve bir daha seyahat edebilecekleri ya da ne zaman edebileceklerinin bilinmediğini belirtti.

Grubun bu hafta Amerika’ya yerleştirilmesi planlanıyordu ancak önceki gün, bekletildikleri Kenya’nın başkenti Nairobi’daki Uluslararası Göç Örgütü’ne ait merkezden doğudaki Dadaab mülteci kampına geri gönderildiler.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG