Erişilebilirlik

Trump Yönetiminden Ankara'ya İlk Ziyaret


ABD Başkanı Donald Trump göreve gelmesi ardından yönetimden Ankara'ya ilk ziyareti Dışişleri Bakanı Rex Tillerson gerçekleştiriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabul ettiği Tillerson'un programına son dakikada Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmesi de dahil edildi.



Tillerson, bugün sabah 03.30 geldiği Esenboğa Havalimanı'nda ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass tarafından karşılandı.

Tillerson'un Türkiye'ye ilk ziyareti olması dolayısıyla sabah önce Anıtkabir'e gitmesi ve Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine çelenk koyması bekleniyordu. Ancak Tillerson'un, Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki kabulü öncesinde sürpriz şekilde Başbakanlık Konutu'na gitti. Tillerson'un programına, Türkiye'nin talebi doğrultusunda Başbakan Yıldırım ile görüşmesi eklendi. Bu nedenle Tillerson'un Ankara'daki ilk durağı mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Başbakanlık oldu.

Yıldırım ile görüşülmesi ardından Tillerson ve Çavuşoğlu, Erdoğan tarafından kabul edildi.

ABD'ye "doğru ve meşru aktör" hatırlatması yapıldı

Erdoğan'ın, Tillerson'u 2 saat 15 dakikalık kabulüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı'nca kısa bir bilgilendirme paylaşıldı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından aktarılan bilgilendirmeye göre; Türkiye'nin, Suriye ve Irak'ta başta DEAŞ olmak üzere terör örgütleriyle mücadeleyi sürdürme kararlılığı vurgulandı. Erdoğan, terörle mücadelede doğru, meşru aktörlerle çalışmanın önemli olduğuna dikkat çekti ve iki ülke arasındaki işbirliğini daha da güçlendirme mesajı verdi. Ayrıca Türkiye'nin terör örgütü lideri kabul ettiği Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili süreç ve örgüt mensuplarının ABD'deki faaliyetlerinin önlenmesi konuları da görüşüldü.

Programda yaşanan değişiklik nedeniyle Anıtkabir'in görüşmeler tamamlandıktan sonra ziyaret edileceği bildirildi.

Tillerson'un, Türkiye'nin 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında yabancı konukların programına dahil ettiği TBMM'de bombalanan bölümleri gezmesi ise öngörülmedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG