Erişilebilirlik

Trump ve Abbas İlk Defa Biraraya Geliyor


Amerika Başkanı Donald Trump ve Filistin lideri Mahmud Abbas Washington’da Beyaz Saray’da ilk kez biraraya geliyor. Ancak görüşmeden çıkacak sonuç için umutlar pek de fazla değil.

Abbas, Trump’ın barış görüşmelerinin canlandırılmasıyla ilgili planlarını dinleyecek. Trump, geçen hafta İsrail ile Filistin arasında barış olmaması için hiçbir sebep görmediğini açıklamıştı. Abbas da Trump döneminde barışa varılmasının mümkün olabileceğini kaydetmişti.

Ancak uzmanlar Abbas’ın hem içerde hem de dışarda itibarını güçlendirmek için de görüşmeyi fırsat olarak göreceğini belirtiyor.

Üç Amerikan yönetimi boyunca Ortadoğu barışı görüşmelerinde çalışan Dennis Ross’a göre Abbas’sız bir sonuca ulaşmak çok zor.

82 yaşındaki Mahmud Abbas’ın Filistinliler arasındaki popülaritesi bir hayli düşük. Son bir anket Filistinlilerin üçte ikisinin Abbas’ın istifasını istediğini ortaya koydu.

Abbas ayrıca Trump’ın İsrail-Filistin barış görüşmelerini yeniden başlatma çabasıyla etkisiz kalma riskiyle de karşı karşıya.

Şubat ayında Trump’ın iki devletli çözüme alternatife açık olduğunu söylemesi Filistin tarafında şüphe yaratmıştı. Amerikalı yetkililer dana sonra Amerika’nın Filistin devletine taahhütlerini yeniledi.

İsrailli liderler de Trump’ın adımlarını bekliyor. Trump’ın daha önce dile getirdiği Amerika büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyıp-taşımayacağı da merak konusu.

Trump ve Abbas’ın gündeminde Filistin tarafının İsrail askerlerince öldürülen ve cezaevinde tutulan militanların ailelerine para yardımıyapmasının sona erdirilmesi konusu da var.

Beyaz Saray yetkilileri Trump’ın Mayıs sonunda İsrail’e gitmeyi planladığını belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG