Erişilebilirlik

ABD, İngiltere ve Fransa'dan Suriye'ye Hava Saldırısı


Başkan Donald Trump, Suriye’ye saldırı emri verdiğini açıkladı. ABD halkına seslenen Başkan Trump, “Kısa süre önce ABD Silahlı Kuvvetleri’ne, Suriye diktatörü Beşar Esat’ın kimyasal silah kapasitesine yönelik hassas saldırı başlatmaları emri verdim” dedi.

Trump'ın açıklamasından kısa süre sonra Reuters haber ajansı, başkent Şam'da en az 6 patlamanın duyulduğunu ve gökyüzünde dumanların yükseldiğinin görüldüğünü duyurdu.

ABD, İngiltere ve Fransa'dan Suriye'ye Hava Saldırısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00

Suriye televizyonu, Suriye hava savunma sistemlerinin Amerika, Fransa ve İngiltere'nin ortaklaşa düzenlediği operasyonlara karşılık verdiğini ve 13 füzenin düşürüldüğünü bildirdi. Reuters'a bilgi veren Esat yanlısı bir yetkili ise saldırı öncesi Rusların kendilerini uyardığını ve tüm askeri üsleri tahliye ettiklerini söyledi. Yetkili, "30 dolayında füze fırlatıldı ve üçte biri imha edildi" dedi.

Saldırılarda savaş uçakları ve Tomahawk füzeleri kullanıldı. Vurulan hedefler arasında bir kimyasal araştırma merkezi, askeri üsler, Cumhuriyet Muhafızları genel merkezi ve 4'üncü Tugay merkezi var. Sabaha karşı düzenlenen hava saldırılarının ardından, Şam'da sessizlik hakim.

Fransa Twitter'da Görüntü Paylaştı

Operasyona katılan Fransa'nın Cumhurbaşkanlık Twitter hesabından, operasyonla ilgili görüntüler paylaşıldı. Görüntülerde savaş uçaklarının kalkış anları yer aldı.

Rusya'dan tepki

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye'nin tam da barış şansı yakaladığı sırada saldırıya uğradığını bildirdi. "Şam barışçıl bir gelecek şansı elde ettiği anda saldırıya uğradı" ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, Facebook'tan yayınladığı açıklamasında, "Suriye halkı önce Arap Baharı'na, sonra IŞİD'e, şimdi de 'akıllı' Amerikan füzeleriyle sınanıyor. Yıllardır terör tehdidi altında ayakta kalmaya çalışan egemen bir devletin başkentine başkentine saldırı düzenlendi" dedi.

Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoli Antonov da, "Bu tip eylemler sonuçsuz kalmayacaktır" dedi. Antonov yazılı açıklamasında, "En kötü endişeler gerçekleşti. Uyarılarımız dikkate alınmadı. Önceden tasarlanan senaryo uygulanıyor. Yine tehdit ediliyoruz" dedi.

Antonov, "Bu gibi eylemlerin sonuçsuz kalmayacağı konusunda uyardık. Bu sonuçların tüm sorumluluğu Washington, Londra ve Paris'e aittir. Rusya Devlet Başkanı'nı aşağılamak kabul edilemez. En büyük kimyasal silah cephaneliğine sahip olan ABD'in diğer ülkeleri suçlama hakkı yok" ifadelerini kullandı.

Trump, Duma’da kimyasal silahların kullanılmasının önemli bir askeri gerginlik yarattığını söyledi ve Fransa ile İngiltere’nin de bu operasyonda ABD’ye katıldığını kaydetti.

ABD Başkanı, bu saldırının Rusya’nın Suriye’yi kimyasal silah kullanımı konusunda engelleyememesinin doğrudan bir sonucu olduğunu savundu. Rusya’ya da çağrı yapan Trump, Moskova’nın "karanlık yolu mu seçeceğine yoksa medeni uluslar arasına mı katılacağına karar vermesi" gerektiğini bildirdi.

Trump, operasyonların Suriye rejimi kimyasal silahlar kullanmaya son verene kadar devam edeceğini vurguladı.

Başkan Trump, "Bugünkü eylemlerimizin amacı, kimyasal silahların üretimi, yayılması ve kullanımına karşı güçlü bir caydırıcılık oluşturmak. Bu caydırıcılığı tesis etmek, ABD'nin çok önemli bir ulusal güvenlik çıkarı. Bu mezalimlere Amerikan, İngiliz ve Fransız ortak yanıtı, askeri, ekonomik ve diplomatik olmak üzere, ulusal gücümüzün tüm araçlarını birleştirecek. Suriye rejimi yasaklı kimyasal maddeleri kullanmaya son verene kadar bu yanıtı sürdürmeye hazırız" diye konuştu.

BM Genel Sekreteri Guterres: "Gerilimi tırmandırmayın"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, ABD, İngiltere ve Fransa tarafından Suriye’ye düzenlenen operasyon sonrasında yazılı bir açıklama yaptı. Suriye’de barışı sağlamak için itidal çağrısında bulunan Genel Sekreter Guterres, “ABD, Fransa ve İngiltere tarafından Suriye’ye yönelik hava saldırılarıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyorum. Özellikle barış ve güvenlik meseleleriyle uğraşırken uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler tüzüğü çerçevesinde hareket etmek zorunludur. BM tüzüğü bu konuda gayet açıktır. Uluslararası barış ve güvenliği sağlamak görevi öncelikle Güvenlik Konseyi'ne aittir. Güvenlik Konseyi üyelerine birlikte hareket etmeye davet ediyorum. Tüm konsey üyelerine, Suriye’nin giderek daha da kötüleşen ve acı çeken Suriyelilerin içinde bulunduğu tehlikeli durumu daha da tırmandıracak davranışlardan kaçınmaları için itidal çağrısında bulunuyorum“ dedi.

Rusya, yaşanan son gelişmeler üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni olağanüstü toplantıya çağırdı.

NATO’dan destek

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye düzenlediği hava harekatı sonrasında sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada operasyonu desteklediğini belirtti.

Stoltenberg, “ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye’de Esat rejimine kimyasal silah tesislerine karşı başlattığı adımı destekliyorum. Bu operasyon, rejimin Suriye halkına yönelik daha sonra kimyasal silahlarla yapacağı saldırı kapasitesini azaltacaktır” dedi.

Suriye’den kınama: “Uluslararası hukukun apaçık ihlali”

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Şam’a düzenlediği hava saldırılarını sert bir şekilde kınadı, bu ülkelerin “saldırganlığının uluslararası hukukun ve Birleşmiş Milletler Antlaşması ilkelerinin apaçık ihlali” olduğunu savundu.

Suriye resmi haber ajansı SANA’ya konuşan Suriye Dışişleri Bakanlığı yetkilisi üç ülkenin uluslararası meşruiyeti sorumsuzca çiğnediğini belirtti. Adı açıklanmayan yetkili, "Suriye ordusunun maşa olarak kullanılan terör örgütlerine karşı son kazandığı ilerlemeler ve ülkelerine yönelik komplo planlarının başarısızlığa uğramasının yol açtığı hayal kırıklığının", Batılı devletleri bu operasyona ittiğini öne sürdü.

Rusya ve İran’dan ilk tepkiler

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Suriye'de bulunan askeri hava ve deniz üslerinin hedef olmadığını, gönderilen füzelerden hiçbirinin Hmeymim ve Tartus’ta bulunan üslerindeki savunma sistemlerinin hedef alanına girmediğini açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Suriye’ye düzenlenen harekatı kınadı. ABD öncülüğünde yapılan harekatın bölgesel sonuçları olacağını öne sürdü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG