Erişilebilirlik

İngiltere ve Fransa Liderlerinden Suriye'ye Saldırı Açıklaması


ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’ye saldırı emri verdiğini açıklamasından kısa süre sonra müttefikleri İngiltere ve Fransa’dan da açıklama geldi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, "Suriye'ye karşı güç kullanmaktan başka alternatif yok" dedi.

May, kimyasal saldırı gerçeğinin kimseyi şaşırtmaması gerektiğini söyleyerek, “Suriye rejimi kendi halkına karşı geçmişte de en acımasız ve korkunç şekilde kimyasal silah kullandı” dedi.

“Amerikalı ve Fransız müttefiklerimizle birlikte hareket ediyoruz” diyen İngiltere Başbakanı,bu silahların kullanılmasını engelleyen uluslararası normların bozulmasına izin veremeyeceklerini kaydetti.

May, “Bu operasyon, iç savaşa müdahale değildir. Rejim değişikliği ile ilgili değildir” diye konuştu.

Macron: 'Kırmızı çizgi aşıldı'

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, "Suriye'de kimyasal silah kullanımının normalleşmesine müsamaha edemeyiz" ifadelerini kullandı.

Macron, operasyonun yazılı bir açıklama yaparak, "Duma kentinde 7 Nisan'da kadın erkek çocuk, masum insanlar, uluslararası hukuk hiçe sayılarak kimyasal silahlarla katledildi. Suriye rejiminin sorumluluğu ve kimyasal silah kullanıldığı gerçeği hiçbir şüphe götürmüyor. Kırmızı çizgi aşıldı ve buna sessiz kalınamaz. Dolayısıyla, Fransız ordusuna, ABD ve İngiltere'nin de içinde olduğu koalisyon güçleriyle birlikte, kimyasal silahları hedef alan bir operasyon için bu gece müdahale emri verdim" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı, Anayasa'nın 35'inci maddesi uyarınca, Fransız parlamentosuna bilgi verileceğini de belirtti.

Operasyona NATO'dan destek geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg saldırıların, Suriye rejiminin Suriye halkına kimyasal silahlarla saldırma kabiliyetini azaltacağını belirtti.

NATO'nun internet sitesinde yer alan açıklamada, kimyasal silahların kullanımının kabul edilemez olduğu vurgulandı ve sorumluların hesap vermesi gerektiğine dikkat çektildi.


STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG